"Nikad u povijesti RH nijedan pravobranitelj nije smijenjen"

Vijesti 11. srp 201713:39 > 13:39
N1

Saborska zastupnica SDP-a, Sabina Glasovac, komentirala je u Saboru da je Klub SDP-a protiv Zakona o pravobraniteljici za djecu, o kojemu se treba održati rasprava.

“Klub SDP-a uputio je dva amandmana. Prvi amandman želi spriječiti da se omogući vrlo brza smjena pravobraniteljice šest godina prije isteka mandata, koji traje osam godina. Nikad u povijesti Republike Hrvatske nijedan pravobranitelj nije smijenjen prije isteka mandata”, rekla je Glasovac. 

“Drugim amandmanom želimo spriječiti da neprihvaćanjem izvješća može prestati mandat pravobranitelja. Mislimo da je to nelogičan prijedlog, jer pravobraniteljica jednom godišnje izvještava Sabor o stanju prava djece u Republici Hrvatskoj, što se učinilo, gdje su propusti, što mijenjati. Iz toga bi Sabor trebao izvući zaključke što se treba popraviti. Ako će se kažnjavati pravobraniteljicu zbog izvješća o realnom stanju u zemlji, to je nelogično i bojimo se da bi na taj način politika mogla zloupotrijebiti većinsku snagu u Saboru i obračunati se s onima koji su nepodobni. To je korak natrag”, rekla je Glasovac. 

Smatra da je pravobraniteljica za prava djece, Ivana Milas Klarić, dosad u Saboru podnosila svoja izvješća te da su ona uvijek dobivala zeleno svjetlo, se do prethodne godine, kad je izvješće u Saboru dobilo negativno svjetlo. “To je mogao biti alarm što se sprema. Mi smo zadovoljni radom svakog pravobranitelja dok god govori istinu i kako jest i dok zastupnici mogu izvući pouke i sve dok se instiucije unapređuju i da budemo država koja drži do ljudskih prava, posebno do ranjivih skupina koja štite pravobranitelji”, rekla je Glasovac.

Smatra da ništa nije slučajno, pa ni činjenica da se pitanje povjerenja pravobraniteljici našlo na dnevnom redu. “Dokle smo spremni ići da je Hrvatska takav plijen, da kad dobijete vlast morate posmjenjivati sve s kojima se ne slažete? Mislim da je to testiranje političke snage i shvaćanje Hrvatske kao plijen po pitanju pravobraniteljica kao nacionalnih institucija nešto što je neprihvatljivo nama, svim građanima i Europskoj komisiji”, rekla je Glasovac.

“Ako HDZ i partneri smatraju da bi pravobraniteljice trebale biti produžene ruke ili državne agencije, onda neka napišu to u zakonu, da njihov mandat traje koliko traje vlada i neka kažu javnosti da žele od javnih institucija stvoriti svoje servise. Ali oni to ne smiju napraviti, jer bi doživjeli penale od Europe, koja zna što znači neovisnost institucija”, rekla je Glasovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.