Propale ekskurzije: Agencije učenicima ne vraćaju novac

N1

Ministrica obrazovanja izdala je preporuku o neodlasku hrvatskih maturanata na putovanje u Barcelonu. No, čini se kako ta preporuka i nema neku težinu. Novac uplaćen na račun putničkih agencija može se vratiti potrošačima jedino u slučaju izdavanja preporuke o neputovanju od strane Ministarstva vanjskih poslova.

David i Marija prijatelji su iz školskih klupa, a sada, na pragu završetka srednjoškolskog obrazovanja, iščekivali su maturalno putovanje. U Barcelonu – poprište posljednjeg terorističkog napada.

“Ja se zapravo veselim, jer znam da je sad tamo sigurno i sve puno policije. Nadam se da će biti lijepo i bez puno briga”, kaže učenik David Marković.

Nedavni napadi nisu obeshrabrili Davida, ali Marija ne ide. No, povrat novca više ne može dobiti.

“Rekli su da su već sve uplatili i probala sam stvarno na sve moguće načine, od zamolbi do svega, da mi vrate, ali plaćeno je, rezervirano, tako da ne mogu, ne vraćaju”, kaže Marija Glažar.

Turističke agencije koje organiziraju putovanja obavještavaju ravnatelje škola da se uplaćeni novac u slučaju odustajanja od puta ne može vratiti. Objašnjenje – u ugovoru o osiguranju ne postoji odredba koja se tiče povratka novca u slučaju terorizma. Bez obzira na to, školski odbori djelovali su sukladno volji roditelja i djece.

“Roditelji su bili i uplašeni i zabrinuti i u nedoummici, jer nije lako donijeti odluku. No, zajedničkim, međusobnim razgovorom donijeli su odluku da se ipak ide, jer, nažalost, terorizam se ne može predvidjeti, ni kada, ni gdje, ni kako”, kaže Vesna Brkljačić, ravnateljica srednje Ekonomske škole Velika Gorica.

Iz Udruge putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori poručuju kako je Ministarstvo vanjskih poslova jedino nadležno po pitanju preporuke o neputovanju. Samo u tom slučaju, agencije bi morale otkazati putovanja i vjerojatno vratiti novac.

“Ovih zadnjih dana je u javnom prostoru bilo jako puno neodgovornih i nekompetentih izjava od ljudi koji ne poznaju materiju, počevši u jednom momentu i od ministrice Divjak preporukom o neputovanju do udruge potrošača koji su nekompetentom izjavom napravili zbunjenost kod potrošača”, kaže Boris Žgomba, predsjednik Udruge putničkih agencija pri HGK.

Ministrica Divjak o novcu nije govorila, ali ogradila se riječju “preporuka”. Kaže, o putovanjima odlučuje školski odbor i nema potrebe za promjenom pravilnika.

“Zato se to zove preporuka, osim toga, ono što je sadržaj preporuke je sigurnost naših učenika, ali isto tako i da svaki takav izlet mora imati odgojno obrazovnu komponentu”, kaže Divjak.

Ograđuju se tako i putničke agencije i Ministarstvo, pa sve ostaje na školskim odborima, roditeljima i djeci.

“Ima straha i među djecom, međutim, mladost je mladost, uvijek je ono veselje, polet, jači od straha i oni se vesele da večeras odlaze. Naravno, svjesni su da moraju biti na oprezu, koliko se to može biti”, kaže Brkljačić.

Išli đaci ili ne, za maturalna putovanja u Španjolsku ove godine su uplaćena 24 milijuna kuna.

Pogledajte prilog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.