"Poruka je jasna: Uzmimo struci i stavimo u ralje politike"

Vijesti 04. ruj 201713:10 > 13:34
N1

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac tijekom konferencije za novinare koja je danas održana u središnjici stranke govorila je o odgođenoj kurikularnoj reformi te o odluci da premijer Plenković bude na čelu Povjerenstva za reformu obrazovanja.

“Ispričala bih se kao dio aparata koji upravlja državom, iako se ne osjećam direktno odgovornom, što će djeca i ove godine ići u staru školu, što će učiniti po starom programu, što će nositi teške torbe, a njihovi roditelji kupovati skupe udžbenike. Dvije godine stojimo na mjestu. Naš obrazovni sustav ne odgovara potrebama, niti ne priprema djecu za 21. stoljeće i izazove koje ono nosi. Ministrica Divjak obećava, ja sam sretna, ali skeptična i oprezna, jer nas dvije godine uvjeravaju u promjene kojih – nema.

Tim koji treba završiti posao – ekspertna radna skupina ne postoji, imenovana je na protuzakonit način i nitko ne čini ništa. Premijera više brine što je u javnost izašao način imenovanja, nego da se tako radi. Da bi naša djeca išla u novu školu treba promijeniti zakon a za to treba najmanje 6 mjeseci. Takav zakon u obliku nacrta nije ponuđen. Ovo bi trebalo već vidjeti na proračunu, jedini koji mogu provesti reformu su učitelji i nastavnici. Uz želju da povjerujem, bojim se da se procesi nisu počeli realizirati”, rekla je Sabina Glasovac koja je prokomentirala i odluku da na čelu Povjerenstva za provedbu kurikularne reforme bude premijer Plenković.

“Ono što jedino vidimo su promjene na čelu Povjerenstva. Poruka je iznimno loša. Cijela strategija i reforma su se trebale voditi na transparentan način i da ih vodi struka. Jasna je poruka – uzmimo iz ruku struke i stavimo reformu u ralje politike. Je li to ono što treba našoj djeci i roditeljima?

No, ovo ne čudi, promjene su se događale samo u foteljema, jedino čime se Vlada bavi su stolice. Želim pitati premijera i Divjak zbog čega u Ministarstvu znanosti i obrazovanja hrvatski građani plaćaju još desetero državnih dužnosnika. Danas uz 6 pomoćnika imamo 4 državna tajnika i ministricu. To je 11. Koliko je to proračunskih novaca, koliko građani skupa plaćaju ovu opstrukciju i zašto plaćamo te ljude kad nisu u stanju napraviti iskorak ka kvalitetnom obrazovanju. Zašto plaćamo te ljude? Zašto su stolice jedino bitno Vladi u obrazovanju?”, pita se Glasovac.

Uz Glasovac, na press konferenciji govorili su i Davor Bernardić i Neven Budak. Više o tome čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.