"Ljude se želi zaluditi da se ne bi bavili teškim stvarima"

Vijesti 08. ruj 201709:38 > 09:40
N1

Gost Novog dana bio je profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu i bivši saborski zastupnik Josip Kregar, koji se osvrnuo na pravne aspekte rješenja oko ploče HOS-a s ustaškim pozdravom "za dom spremni".

Kregar smatra da je premještanje ploče “kompromis kojim je kupljeno vrijeme” te je podsjetio da je “Ustavni sud dao prilično jasan stav je ZDS ustavnopravno neprihvatljiv”, ali i naglasio da je u slučaju rješenja na koje se poziva HOS oko svoga grba u kojemu stoji ZDS “riječ o pojedinačnom, a ne općem aktu” i smatra da je riječ o internoj uputi.

Tu je i praksa Europskog suda za ljudska prava i Vijeća Europe – “preuzeli smo jake obaveze međunarodnih konvencija koje zabranjuju upotrebu takvih simbola, ne totalitarnih općenito, nego onih koji pozivaju na govor mržnje, hate spech, mi smo mirno pretrpjeli kaznu koju smo dobili od nogometnog saveza”, podsjetio je Kregar.

Što se tiče interne upute, smatra da otvara više problema, nego rješenja. “Kontekst Jasenovca, ali to ne spada u pravno rješenje, u kući obješenog ne govori se o užetu, ali to je pravilo koje se tiče pristojnosti, a ne pravno pravilo”, upozorio je Kregar.

S obzirom na to da ispada da prema članku 3. Zakona o grbu, zastavu i himni ispada da HOS nema usklađen grb, umjesto da Ministarstvo uprave dovede to u pitanje, Kregar smatra da “ono ponavlja nešto što bi bilo osporavano na nekoliko razina, ne samo upravno, nego govora mržje, a i međunarodnog prava – ne bi trebalo minorizirati izvješće State Departmenta, suočavat ćemo se s neprestanim kritikama međunarodne zajednice”.

Što se tiče daljnjih koraka, smatra da “ćemo svjedočiti raspravi u Saboru vrlo brzo, a zatim bi upravni spor mogao pokrenuti netko tko će se osjećati povrijeđenim, a moguća je i tužba Ustavnom sudu. Ovi su se mogli obratiti Europskom sudu za ljudska prava, ali praksa ne bi potvrdila njihov zahtjev, a onda bi se našli u nezgodnoj situaciji”, kazao je Kregar.

“Ovdje je riječ o političkom kompromisu, mislim da se radi o pripremama za donošenje zakona kojim bi se zabranilo obilježja totalitarističkih režima, ali kompromis će tu biti teško napraviti. I dovest će to opet do polarizacije … u europskim demokracijama postoje stranke koje se zalažu za vraćanje nekih simbola, ali to neće s onima koji su se našli n strani Hitler u Drugom svjetskom ratu i stoga nose istu sudbinu. Hrvatska nije spremna za takve polarizacije”, upozorio je Kregar i zaključio da se “želi manipulirati, zaluditi ljude da se ne bi bavili teškim stvarima”. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.