Ministar obećao: U 2018. neće poskupljivati struja i plin

Vijesti 27. pro 201712:46 > 12:49
N1

Zbog naknada za obnovljive izvore koje plaćamo u cijeni električne energije i liberalizacije tržišta plina, u 2018. godini građanima i gospodarstvu su prijetila nova poskupljenja tih važnih energenata.

Naknadu za obnovljive izvore Vlada neće dizati sigurno do proljeća 2019. godine, pa bi cijena struje do tad trebala ostati ista. Niti veća liberalizacija tržišta plina ne bi trebala donijeti veće cijene 2018. godine

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić obećao je da se to ipak neće dogoditi.

“Naknadu za obnovljive izvore koju smo morali podići ove godine dostatna je za isplatu svih postojećih i novih priključaka obnovljivih izvora do kraja prvog tromjesečja 2019. godine. Električna energija zato do tada sigurno neće poskupjeti. Stvorili smo i zakonski okvir za tržište plina i 1. travnja kada se inače mijenjaju cijene, niti plin ne bi trebao poskupjeti. Naravno, ako se ne dogode značajna poskupljena na europskom tržištu”, poručio je Ćorić.

Energetski stručnjaci inače predviđaju da plin ne tržištu izvan Hrvatske ne bi trebao poskupjeti, pa čini se da je građanima i gospodarstvu ipak osigurana dodatna godina bez poskupljenja.

Cijene plina su inače reguliraju na godišnjoj razini i promjena je svakog 1. travnja, piše 24 sata.