"Je li stav Murganić o nasilju u braku i stav Vlade RH?"

Vijesti 11. sij 201815:59 > 16:30
N1

Nada Murganić, ministrica u Vladi Andreja Plenkovića, ne razumije ulogu države i da obiteljsko nasilje nije privatan, nego javni problem te urušava sve što se do sada stvaralo u svrhu zaštite nasilja u obitelji i rodno uvjetovanog nasilja, upozoravaju organizacije za ljudska prava, koje se pitaju i je li stav ministrice ujedno i stav Vlade RH?

“Ako stav ministrice kao dužnosnice Vlade RH odražava i stav Vlade RH onda je to samo potvrda važnosti što hitnije ratifikacije Istanbulske konvencije kako se pitanje nasilja nad ženama ne bi vraćalo u privatnu sferu”, napominje za N1 Anamarija Tkalčec iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI).

“Ovom izjavom ministrica ponovno promovira i podržava tradicionalnu stereotipnu rodnu ulogu prema kojoj žena treba biti pasivna, strpljiva, poslušna, šuti i trpi, njezina primarna uloga je majčinstvo i briga o obitelji. To uključuje i da ne progovara javno o nasilju koje doživljava, a da se odgovornost za ‘očuvanje braka i obitelji’ prebacuje na njezina ramena”, upozorava Tkalčec.

Stoga CESI ponovno zahtijeva da “Vlada i Sabor preuzmu odgovornost i odmah ratificiraju Konvenciju Vijeća Europe za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji s ciljem da se ženama i djevojčicama u Hrvatskoj osigura konkretna, dostupna i efikasna zaštita od nasilja”. 

Podsjetimo, komentirajući povlačenje svih optužbi za zlostavljanje Mare Tomašević protiv svojeg supruga Alojza Tomaševića ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, inače socijalna radnica, kazala je novinarima: “To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila”.

Upitana je li čudno što je Tomašević odlučila povući optužnicu i je li bilo pritisaka, odgovorila je da ne može ona procjenjivati da li je to čudno ili nije. “Meni je žao da bilo koja obitelj dođe u ovakvu situaciju da se u javnom prostoru o tome raspravlja. Trebali su to riješiti i ranije unutar svojih obiteljskih ili bračnih odnosa”, dodala je.

“Obiteljsko nasilje spada u domenu javnog prava”

“Ministrica već treći put demonstrira temeljno nerazumijevanje uloge države i pretpostavke ravnopravnosti, država ima važnu ulogu i odgovornost u sprečavanju nasilja bilo kojeg oblika i diskriminacije. S obzirom na njezine riječi iz njih se vidi da ona ne razumije ili ne prihvaća temeljno načelo ravnopravnosti i da je problematika nasilja i diskriminacije odgovornost države i da spada u javnu sferu, a ne u privatnu sferu”, upozorava za N1 Marina Škarabalo, upraviteljica zaklade ‘Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost’.

N1

Da je duboko zabrinjavajuće da dužnosnica poput ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike te socijalna radnica ne razumije da obiteljsko nasilje nije privatni, nego javni problem, smatra i Sandra Benčić, dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava, koja upozorava i na pravnu dimenziju, odnosno na to da ministrica očito ne zna ni pravni okvir koji bi trebala znati.

“Obiteljsko nasilje spada u domenu javnog prava – konkretno kaznenog i prekršajnog prava, koji su oba javnopravne naravi tako da izjava ministrice da je riječ o privatnoj sferi jest skandalozna jer pokazuje da ona uopće ne razumije dinamiku nasilja i reviktimizacije i da je na žrtvu vršen ogroman društveni, privatni i politički pritisak i ono što je također bitno naglasiti – žrtva ima status svjedoka, a ne status tužiteljice jer je riječ o kaznenoj prijavi po službenoj dužnosti i državno odvjetništvo je to koje će procjenjivati i je li postojao kakav pritisak na svjedoke, ako jest – tada je riječ o još jednom kaznenom djelu”, objasnila je za N1 Benčić.

Je li problem u nasilju ili o tome što se o njemu govori izvan svoja četiri zida?

“Problem nasilja jest problem kojim se treba baviti društvo, pravni sustav, policija i Vlada RH i njezine institucije koje trebaju štititi žrtvu od nasilnika, a ne ovakvom izjavom urušiti sve što se do sada stvaralo u svrhu zaštite nasilja u obitelji i rodno uvjetovanog nasilja 30-ak godina nakon što je u Hrvatskoj pokrenut prvi telefon za žene žrtve nasilja”, upozorava Tkalčec.

Da ministrica temeljno ne razumije ogroman problem obiteljskog i partnerskog nasilja prema ženama, dakle problem koji je u njezinoj službenoj nadležnosti, odnosno njezina nadležnosti Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, konstatira i feministički kolektiv Faktiv upozoravajući na još nešto: Ministričina izjava istovremeno odražava ultrakonzervativno shvaćanje braka i ‘obiteljske dinamike’ kao zajednice/institucije u kojoj je, sudeći po njezinoj izjavi, obiteljsko nasilje legitimno te ne predstavlja društveni problem, već nešto što se ‘rješava unutar u obitelji’, pri čemu izgleda da kao najveći problem vidi što se o tome raspravlja u javnom prostoru”.

Ilustracija: N1

“Dok Vlada zavlači i besramno manipulira vezano uz ratifikaciju Istanbulske konvencije … “

“U situaciji u kojoj nas ova Vlada zavlači i besramno manipulira vezano uz ratifikaciju Istanbulske konvencije, izjava resorne ministrice iznimno zabrinjava jer ministrica (ili bilo tko) tko u ime Vlade da ovakvu skandaloznu izjavu, u najmanju ruku ne samo da ne razumije smisao i potrebu međunarodne Konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, već ignorira postojeće zakone RH čija je funkcija upravo zaštita žena od nasilja unutar obiteljskih i partnerskih odnosa”, upozorava Faktiv.

“U društvu u kojemu žene s pravom imaju izrazito nepovjerenje, ali i strah prema institucijama kada je riječ o njihovoj zaštiti od nasilnika, ovakva izjava je i iznimno opasna jer će zasigurno izazvati još veće nepovjerenje i tako otežati žrtvama obiteljskog nasilja borbu da izađu iz kruga nasilja, dodatno tabuizirati obiteljsko nasilje i posljedično ga povećati. Ako je, kako govori ministrica Murganić, nasilje prema ženama stvar i problem bračne, osobne i obiteljske dinamike, u koje ona kao predstavnica Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike ne želi ulaziti, smatra li da postoji potreba za skloništima za žrtve obiteljskog nasilja?”, Faktiv pita Murganić.

“Trebaju li žene prijavljivati nasilje koje su doživjele i proživljavaju, ako ih, kako navodi, nisu riješile ranije unutar svojih obiteljskih i bračnih odnosa? Iako govori kako država ima svoje instrumente da zaštite onoga (a onu?) koja treba zaštitu, smatra li ministrica da država nema, niti treba imati odgovornost raditi na sprječavanju tog nasilja?”, pita i dalje Faktiv ministricu. 

N1

“Ministrica zna da može što hoće”

No jedna je stvar, smatraju jasna i osim zahtjeva za ratifikacijom Istanbulske konvencije vladajućima upućuju još jedan: “Smatramo da osoba koja je ovim poručila ženama da „šute i trpe u svoja četiri zida“ ne može odlučivati o ičemu vezanom uz obiteljske i socijalne politike, te zahtijevamo njezinu neopozivu ostavku koju će premijer smjesta prihvatiti”.

Izjavu Murganić o obiteljskom nasilju, podsjetimo, odmah je osudila i Ženska mreža Hrvatske, čija jeBojana Genov za N1 upozorila i na “potpuni nehaj ministrice prema tome kako će njezina izjava odjeknuti u javnosti” te dodala: “Ministrica koja je poslala onakav prijedlog Obiteljskog zakona u javnu raspravu, ministrica koja je povlaštenoj i privilegiranoj djeci iz privatnog vrtića dijelila pomoć za siromašne i usprkos javnoj osudi ostala na dužnosti koju obavlja, jednostavno zna da može što hoće”,.