U samo 15 mjeseci već je 18 zastupnika 'promijenilo dres'

Vijesti 21. sij 201821:31 > 21:40
Ilustracija

Prelazak iz stranke u stranku ili iz jednog kluba zastupnika u drugi nije novost na hrvatskoj političkoj sceni. No, ovaj saziv Hrvatskog sabora mogao bi ostati zapisan kao rekorder po broju takozvanih prebjega. U samo 15 mjeseci već je 18 zastupnika promijenilo što stranački, što klupski dres.

Svaka stranka svog prebjega ima, no SDP-ov Tomislav Saucha je najpoznatiji. Njegov bivši stranački kolega Siniša Hajdaš Dončić za njega ili za Tomislava Žagara još može naći razumijevanja, no upozorava: “Imate jedan fenomen, da jedna cijela politička stranka, dakle HNS, prijeđe iz lijevo-liberalnog centra u desni centar. Bit će to zanimljivo za znanstvene radove, stručne radove kako ne! Provoditi ili voditi politiku”.

I HDZ-ov Branko Bačić ima dosta svojih prebjega. Točnije, odbjeglih. Jer trojac Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović – Željko Glasnović jest napustio HDZ-ov Klub, ali nije otišao u neki drugi, nego osnovao vlastiti.


Branimiru Bunjcu iz Živog zida pobjegao je Hrvoje Runtić i to u Most, Ivica Mišić je otišao od Ivana Lovrinovića i došao HDZ-u, a Marin Škibola levitira između oporbe i HDZ-a. “Znači, njima je važnije sačuvati saborsku plaću, sačuvati neke benificije nego sačuvati čist obraz, vjerodostojnost i samim time njima nije teško promijeniti svoje mišljenje za 180 stupnjeva”, kazao je Bunjac.

Uvjeren je da će takvih biti još. Podsjeća i da je oporbeni IDS podupro HDZ-ov takozvani lex šerif. Podupirao je i Vlaho Orepić donedavno Božu Petrova. “Ono što mi vidimo kao rješenje ovog problema je uvođenje većeg broja preferencijalnih mandata, dakle da građani zaista ako je to nečiji osobni mandat, onda tu osobu i biraju“, kaže Bunjac.

U Hrvatskoj se po zastupniku dobiva više od 330.000 proračunskih kuna, po zastupnici 10 posto više – oko 365.000. Jedan po jedan prebjeg i za tren stranka ostane bez milijuna, upozorava HRT.