Ovo su razlozi zbog kojih regija ne napreduje

Vijesti 09. velj 201508:29 > 08:32
N1

Objavljen je novi Index ekonomskih sloboda za 2015. godinu. Na kojem je mjestu Hrvatska i koja zemlja na jugoistoku Europe ima najviše šansi za rast i privlačenje stranih investicija? Za Novi dan iz Washingtona govorila je Natasha Srdoč, predsjednica Adriatic Instituta za javnu politiku.

Koliko se u svijetu smatra važnim ovaj izvještaj?

“Smatra se važnim jer ulagači posebno gledaju na kategorije ekonomskih sloboda i na osnovu tih ocjena odlučuju gdje će ulagati. To je vrlo važno istraživanje koje ulagači posebno ocjenjuju”.

Hrvatska je dosad najbolje ocijenjena od svih dosadašnjih izvještaja. Dokazuje li to uspjeh vlade lijevog centra?

“Hrvatska je napravila pomake u određenim kategorijama. Treba pohvaliti Hrvatsku na ocjenama trgovinske i monetarne slobode, slobode ulaganja, međutim važno je naglasiti ona područja u kojima Hrvatska nije napravila dovoljan napredak. To su četiri područja u kojima je Hrvatska i dalje ocijenjena kao represivna ekonomija, to su područje vladavine prava, državna potrošnja i ocjena radne slobode koja je ocijenjena represivnom. Taj pomak na bolje je premali da bi se osjetio u ukupnoj ocjeni”.

Ukupna ocjena Hrvatske je za 1,1 bod viša nego prošle godine što odražava poboljšanja u kategorijama pet od 10 ekonomskih sloboda, uključujući slobodu od korupcije, fiskalnu slobodu te slobodu rada. Najbolji uspjeh je u području monetarne politike. Što to konkretno znači?

“To znači da Hrvatska održava stabilnost cijena. Vidimo da je posebno loše ocijenjena radna sloboda i da je među zadnjima zemljama svijeta. Treba prepustiti radnicima i poslodavcima da sami zapravo određuju uvjete rada i država se ne bi smjela miješati taj dio. S druge strane, u poslovnoj slobodi ima preiše regulatornih ograničenja što se tiče poslovanja. Tu se vidi da Hrvatska značajno nazaduje u svijetu. Treba omogućiti što manje regulatornih prepreka”.

Hrvatska ima najlošiju ocjenu u troškovima države. Zašto?

PROČITAJTE JOŠ

“Zbog toga što je državna potrošnja vrlo visoka. Državna potrošnja predstavlja oko 50 posto BDP-a. To su subvencije neprofitabilnim sektorima ekonomije i trošenje novaca na netransparentan način. Državna potrošnja nas vuče nazad”.

Koji su najveći problemi u vladavini prava? Kako se ocjenjuje vlada Zorana Milanovića?

“Posebna tema je oprost duga. Sektori koji odobravaju oprost duga su država, gradovi, općine, državna televizija, banke i teleoperateri. ovo je krajnja točka oprosta duga. Trebalo je spriječiti da do toga dođe. Nije se smjelo omogućiti nezakonitim financijskim odljevima da izađu iz zemlje. Sada smo na 19 milijardi dolara nezakonitog odljeva koji su izašli kroz te iste banke na privatne račune korumpiranih političara i njihovih partnera u kriminalu. Telekomunikacijske kompanije su godinama držale monopolne cijene i bile su zaštićene od konkurencije”.

Hrvatska je ove godine ispred Slovenije, najlošiji rezultat u regiji ima BIH. Znači li to da Hrvatska postaje privlačnija za investicije od susjednih zemalja?

“Hrvatska je napravila odmak zbog nekih dobrih poruka. Ali Slovenija je nazadovala zbog čega je Hrvatska napredovala. Kada gledamo na regiju, rekla bih da Srbija u ocjenama regulatorne učinkovitosti stoji bolje od Hrvatske, ali svima su im zajedničke loše ocjene u vladavini prava i borbi protiv korupcije”.

Što smatrate najvažnijim u ocjenama koje je dobila Srbija?

“Oni su napravili napredak u monetarnoj, radnoj i trgovinskoj slobodi. U poslovnoj slobodi loše stoje kao i ostale zemlje i u slobodi financija. U slobodi poslovanja nabolje stoji Slovenija.  Vidi se da imamo uzore u regiji, ali ne i u vladavini prava”.

Koliko će vremena trebati BIH da izađe iz krize? Treba li ih što prije uključiti u pregovore za ulazak u EU.

“Trebalo bi jer bi im to pomoglo da prije uspostave vladavinu prava i da se iskorijeni korupcija koja je posebno prisutna u javnom sektoru. Imaju strašno visoku stopu nezaposlenosti, posebno među mladim ljudima. To što nema vladavine prava odbija ulagače. Da bi imali otvoreno radno mjesto, moramo imati ulaganja. Svako ulaganje dovodi do otvaranje novih radnih mjesta čime se povećavaju porezi i ekonomski rast te omogućuje viši životni standard. Na taj način se potiče ciklus konstantnog ekonomskog rasta”.

Koja zemlja iz regije ima najbolju perspektivu u 2015. godini?

“Recimo Hrvatska i Srbija. Ali najvažnije je uspostaviti vladavinu prava. Moramo imati nezavisno pravosuđe, političkog pritiska na pravosuđe ne smije biti. Moramo iskorijeniti korupciju. Moramo se pozabaviti s visokim nezakonitim financijskim odljevima zbog političke korupcije. Zemlja koja bude mogla najbrže riješiti ta goruća pitanja, ona će imati najveći napredak u regiji”.