Koju ponudu za borbene avione će odabrati Vijeće za obranu?

Vijesti 27. ožu 201815:28 > 15:38
Ilustracija

Na današnjoj sjednici Vijeća za obranu, koju su za 18 sati u Banskim dvorima sazvali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković, glavna tema bit će izbor novih borbenih aviona koje će kupiti Hrvatska.

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je danas da je proces nabave borbenih aviona počeo prije godinu dana, a odluka Vijeća za obranu bit će drugi korak u procesu donošenja odluke.

“U procesu smo donošenja odluke na državnoj razini, stručna skupina je završila svoj posao, dala preporuku, nakon toga smo otišli u Sabor. U prosincu je Sabor dao jednoglasno mišljenje, sad je drugi korak u procesu donošenja odluke sastanak Vijeća za obranu, a treći je konačna odluka Vlade”, rekao je Krstičević.

 Bivši ministar obrane iz SDP-ove Vlade i član saborskog Vijeća za obranu, Ante Kotromanović, smatra kako će Vijeće za obranu odabrati rabljene izraelske borbene avione F-16 Barak za koje su neki piloti kazali da nisu najbolji izbor zato što su poneki stari i 30 godina i upitno je koliko dugo još mogu letjeti.

“Jasno je da ćemo kupiti izraelske F-16 Barak. I nama je u prosincu na saborskom Odboru za obranu ta ponuda predstavljena kao najbolja”, kazao je u programu N1 Kotromanović. U cijelom procesu su razmatrane ponude Grčke, Izraela i SAD-a, koji su nudili razne inačice borbenog aviona F-16, te Švedske, koja se na natječaj javila avionom JAS-39 Gripen.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovićdanas je istaknula da će prihvatiti onu ponudu koju će stručna skupina Ministarstva obrane i Glavnog stožera “predložiti kao najbolju i najpovoljniju za Hrvatsku”. Kazala je da bi najradije kada bi mogli kupiti nove avione, ali kao bitniju stvar istaknula je da se pomaknemo iz druge u četvrtu generaciju aviona. “Temeljno pitanje je razlika u generaciji zrakoplova. Trenutno raspolažemo zrakoplovima druge generacije Mig-21, dok većina EU i naših susjeda, koji imaju borbeno zrakoplovstvo, raspolažu zrakoplovima četvrte generacije. Znači, mi se moramo pomaknuti u četvrtu generaciju”, istaknula je danas predsjednica.

Ministar Krstičević rekao je da osim aviona Hrvatska traži i državu “koja će nam dati operativno iskustvo, iskustvo održavanja, logistike”, a dotaknuo se i kritika nekih pilota da su izraelski avioni “izraubani”. “Gripen je vrhunski zrakoplov, F16 je vrhunski zrakoplov i to je moj stav”, kazao je Krstičević.

Nakon što Vijeće za obranu donese odluku o najboljoj ponudi, a kako bi se krenulo u završni proces nabave, konačnu odluku će još morati donijeti i Vlada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.