Tko je Radovan Fuchs?

Vijesti 09. tra 201816:18 > 16:21
Patrik Macek/PIXSELL

Poznati HDZ-ovac i nekadašnji ministar obrazovanja Radovan Fuchs trebao bi uskoro zasjesti u vruću fotelju voditelja Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu.

Time bi se trebao raspetljati čvor u koji su se zapetljali koalicijski partneri HDZ i HNS oko izbora prvog čovjeka u ovom važnom tijelu.

Radovan Fuchs je bio ministar obrazovanja od 2009. do 2011. godine, u vremenu kada je Jadranka Kosor bila premijerka, te je odmah poslije dolaska na visoku dužnost izbio u prvi plan jer su ga mediji, nakon što su pregledali imovinske kartice, proglasili najbogatijim ministrom u Vladi. Pisalo se da posjeduje kuću od 350 kvadrata, vrijednu oko pet milijuna kuna, u zagrebačkim Mlinovima, okućnicu koja vrijedi dodatni milijun, tri stana ukupne površine od 167 metara kvadratnih vrijedne milijun kuna…

Kako trenutno ne obnaša nikakvu dužnost, njegova aktualna imovinska kartica nije dostupna te nije poznato je li došlo do promjena u imovinskom statusu.

Radovan Fuchs je osnovnu školu i tri razreda srednje škole u Istočnom Berlinu. Fakultet je završio u Zagrebu. Radovan Fuchs po struci je veterinar, a akademski stupanj doktora znanosti iz područja toksikologije i farmakologije stekao je u Biomedicinskom centru Sveučilišta u Uppsali.

U struci je radio od 1980. do 1993. kao istraživač i voditelj na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada, na koji se i vratio nakon odlaska iz Ministarstva obrazovanja 2011.

Iako se već javljaju kritičari koji se ne slažu s Fuchsovim izborom, riječ je o HDZ-ovu kadru s bogatim iskustvom na upravljačkim funkcijama u sektoru obrazovanja. Fuchs se u ministarsku fotelju prebacio iz one državnog tajnika za visoko obrazovanje, gdje je došao 2008. s pozicije pomoćnika ministra za međunarodnu suradnju. U Ministarstvu obrazovanja radio je u dva navrata po sedam godina.

Tijekom mandata za pohvalu mu je bio model financiranja visokog obrazovanja, kojim se omogućilo besplatno obrazovanje za one koji redovito ispunjavaju svoje obaveze. Spomenimo i to da se tadašnji ministar Fuchs pokušao obračunati s korupcijom te je prijavio dio nakladnika koji tiskaju školske knjige Državnom odvjetništvu zbog sumnje da daju mito ravnateljima i učiteljima kako bi se njihovi udžbenici koristili u nastavi.

Vrijedi istaknuti da je Fuchs 2000. godine izašao iz HDZ-a i s Matom Granićem i Vesnom Škare Ožbolt osnovao Demokratski centar (DC). Na osnivačkom saboru imenovan je jednim od tri potpredsjednika stranke. Kako DC nije zaživio kao ozbiljnija politička opcija, Fuchs se ubrzo vratio u okrilje HDZ-a, piše Tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.