Ovo su pravi podaci o broju nestalih Srba i Hrvata

Ilustracija

Ministarstvo branitelja negiralo je tvrdnje srpskog premijera Alaksandra Vučića koji je na inauguraciji novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović hrvatskim medijima rekao da se u ovom trenutku traga za više osoba srpske nacionalnosti nego hrvatske nacionalnosti.

U ministarstvu su objasnili da se traga za ukupno 1600 osoba s hrvatskim državljanstvom.

Od toga su 930 osoba hrvatske nacionalnosti, a 680 srpske nacionalnosti. U taj popis, objašnjavaju u ministarstvu, može se dodati i 200 osoba sa srpskim državljanstvom koje su nestale na području hrvatske, ali i tada je više nestalih Hrvata nego Srba.

“Prije svega treba reći da je broj nestalih osoba preduvjet za rješavanje pitanja nestalih. Mi smo napravili popis nestalih s Crvenim križem, ali i s nadležnim tijelima Republike Srbije. Prema trenutnom stanju evidentirano je 1600 nestalih, državljana RH. Od toga 930 osoba pretežno hrvatske nacionalnosti, a 680 srpske nacionalnosti.

Ja govorim o stvarnom stanju evidentiranom u RH. 680 osoba su većinom srpske nacionalnosti. Građani su RH i ona je nadležna za njihovo traženje. To je potvrđeno kroz službene sastanke s Republikom Srbijom.

Ja se slažem i volio bih da je taj proces puno brži. Svaki treći dan se riješi jedan slučaj i to je među vodećima u svijetu. Ali mi bismo željeli da je to puno više. Puno veci učinak bio bi, kada bi dobili odgovor od Srbije, gdje se nalaze masovne grobnice premještene 95. Oni taj podatak imaju. Gdje se nalaze grobnice iz 91.? Kada bi dobili taj podatak, to bi bio stvar tehnike. Ti podaci su u arhivima. Srbija ima komisiju za traženja lica koja bi te podatke trebala predati nadležnom tijelu RH”, rekao je pomoćnik ministra za nestale u Ministarstvu branitlja Ivan Gruić.