Imaju li Orešković i Glavašević šanse na političkoj sceni?

Vijesti 02. ruj 201819:02 > 19:03
N1

Dok se SDP bavi samim sobom i sve više gubi na popularnosti, jačaju inicijative za nove političke opcije na lijevom centru. Jednu takvu najavljuje dojučerašnji SDP-ov saborski zastupnik Bojan Glavašević, koji planira osnivanje saborskog kluba s bivšim Mostovcem Markom Vučetićem. U svojoj inicijativi rado bi vidio i Daliju Orešković.

Hoće li pronaći zajedničku platformu ili će na kraju ipak na izbore odvojeno ovisit će o pregovorima, koji su već započeli.

 Ako je i postojala neka sumnja, Dalija Oreškovoć sada ju je jednom zauvijek odaganala.

“Da promjena u Hrvatskoj sasvim sigurno zahtjeva i promjenu na Pantovčaku. Mislim da meni je jedna protokolarna funkcija ne stoji“, kazala je gostujući u TNT-u Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odučivanje o sukobu interesa.

Put prema Pantovčaku je zatvorila, ali zato želi otvoriti put prema Hrvatskom saboru. Ozbiljne konzultacije su tijeku. Među zainteresiranima je i donedavni SDP-ovac Bojan Glavašević koji želi izgraditi novu političku platformu.

“Mogu vam reći da jesmo u kontaktu, nekakve inicijalne razgovore smo obavili i mogu vam reći da sam prilično siguran da ćemo nastaviti razgovorati. To je ono što vam u ovom trenutku mogu i želim reći”, kazao je Glavašević za N1.

“Zapravo mi se ovoga trena još uvijek dovoljno ne poznajemo osim one percepcije koja proizlazi iz nečijeg javnog djelovanja. Motiva i razloga za nekakve daljne razgovore sigurno ima, a u što će se to u konačnici pretvoriti to će pokazati vrijeme”, kaže Orešković.

 A Dalija Orešković ne gubi vrijeme. Kaže da najprije želi okupiti mlade stručnjake. Razgovara i s poznatim osobama s lijevog, ali i desnog političkog spektra. Među njima su i bivša premijerka Jadranka Kosor, kao i sudac Mislav Kolakušić.

TON: Dalija Orešković, bivša pred. Povjerenstva za odučivanje o sukobu interesa

“Zatvarat se u neke uske okvire, uskogrudne prije svega, reći ja sam lijevo pa sam samo lijevo, a sve što dolazi desnog spektra za mene je odbojno – mislim da je to promašena politika, promašeni pristup”, kaže Orešković.

Na pitanje gdje bi sebe pozicionirala, odgovara: “Pa najjednostavnije je reći negdje na tom potezu od centra pa na lijevo.”

 A njezin potencijalni suradnik Bojan Glavašević trenutno u Saboru smišlja plan kako s drugim nezavisnim kolegama oformiti klub zastupnika.

“Mogu spomenuti kolegu Marka Vučetića. Nas dvojica smo i prije jako kvalitetno surađivali, međusobno se poštujemo i ono što je možda najvažnije na vrlo sličan način razmišljamo o tome na koji način treba politički djelovati”, kaže Glavašević.

No mnogi smatraju da će se Daliji Orešković i Bojanu Glavaševiću biti jako teško nametnuti na političkoj sceni.

“Međutim, ne jačaju te socijaldemokratsko liberalne stranke ili liberalno-centar stranke nego jača Živi zid. Dakle, jačaju protestni glasači od kojih većina smatra da se sve može srediti tako da se tiska novac. Dakle postoji taj prostor u centru i lijevo od centra, ali ga je jako teško zauzeti”, komentira Frenki Laušić, novinar Slobodne Dalmacije.

Hoće li taj prostor uspjeti zauzeti Dalija Orešković ovisit će i o tome koliko će dobru ekipu oko sebe okupiti i hoće li to u konačnici prepoznati i hrvatski birači.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.