Državna revizija: MORH dobio bezuvjetno mišljenje

Vijesti 19. ruj 201811:22 > 11:27
(ilustracija)

Prema mišljenju Državnog ureda za reviziju, financijski izvještaji Ministarstva obrane (MORH) za 2017. godinu sastavljeni su u svim značajnim odrednicama u skladu s odredbama Zakona o proračunu te je MORH dobio bezuvjetno mišljenje.

Kako navodi državna revizija na svojim internetskim stranicama, Mišljenje o financijskim izvještajima izraženo je u skladu s temeljnim načelima financijske revizije i pripadajućim revizijskim smjernicama. Za izražavanje mišljenja pribavljeni su dostatni i primjereni revizijski dokazi, dodaje se.

Provjerom financijskih izvještaja u odnosu na kriterije za izražavanje mišljenja nisu utvrđene značajnije nepravilnosti te je prema mišljenju Državnog ureda za reviziju poslovanje Ministarstva za prošlu godinu u svim značajnim odrednicama obavljano u skladu sa zakonima, drugim propisima i unutarnjim aktima.

Kako navodi državna revizija Financijski plan Ministarstva za prošlu godinu iznosio je 4,385 milijarde kuna. Izmjenama i dopunama državnog proračuna za 2017. te preraspodjelama na temelju odluka ministra financija, financijski plan Ministarstva je smanjen za 15 milijuna kn ili 0,3 posto te iznosi 4,370 milijardi kuna.

Kako se navodi u opsežnom izvješću Državne revizije, financiranje rashoda za prošlu godinu planirano je prihodima iz proračuna u iznosu 4,184 milijarde kuna, prihodima od prodaje ili zamjene nefinancijske imovine i naknada s naslova osiguranja u iznosu 126 milijuna kuna, pomoćima u iznosu 26 milijuna. Također, prihodima za posebne namjene u iznosu 20 milijuna kn te vlastitim prihodima u iznosu 13,6 milijuna kuna.

Izmjenama i dopunama financijskog plana, značajno su smanjena sredstva za provedbu aktivnosti i projekata u okviru programa Obuka i logistička potpora Oružanih snaga za 9,2 milijuna kuna, Opremanje, modernizacija i izgradnja za 6,1 milijuna te Mirovne misije za 2,9 milijuna. Vrijednosno značajnije povećanje sredstava se odnosi na program Komunikacijsko-informacijski sustavi i potpora za 5,3 milijuna, odnosno aktivnost Sudske presude i ovrhe za 9,3 milijuna kuna.

Što se tiče financijskih izvješća, Ministarstvo vodi poslovne knjige i sastavlja financijske izvještaje prema propisima o proračunskom računovodstvu. Sastavljeni su propisani financijski izvještaji: Izvještaj o prihodima i rashodima, primicima i izdacima, Bilanca, Izvještaj o rashodima prema funkcijskoj klasifikaciji, Izvještaj o promjenama u vrijednosti i obujmu imovine i obveza, Izvještaj o obvezama te Bilješke uz financijske izvještaje.

Financijski izvještaji su dostavljeni Državnom uredu za reviziju i FINA-i u propisanom roku te su objavljeni na mrežnim stranicama Ministarstva, navodi Državna revizija na svojim internetskim stranicama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.