Fuchs: Cjelovita kurikularna reforma ne radi se preko noći

Vijesti 16. stu 201817:05 > 17:19
N1

U Newsroomu je gostovao Radovan Fuchs, savjetnik premijera za koordinaciju Ekspertne radne skupine i reforme obrazovanja.

Pojasnio je koji su aktualni zadaci Ekspertne radne skupine. 

“Napravljen je objedinjeni metodološki priručnik i sad sve radne dokumente treba svesti na isti oblik te poslati na javnu raspravu. Svi raniji dokumenti rađeni su po sistemu ishoda učenja, nije se ulazilo u sadržaj. Sada će se pridodati sadržaji, to je proces u tijeku.” 

Komentirao je i projekt ‘Škola za život’. Kaže da ne treba poistovjećivati taj projekt s Cjelovitom kurikularnom reformom.

“To je projekt Ministarstva, odnosno ministrice Divjak, to nije predviđeno Strategijom. Podrazumijeva novi način učenja, riječ je o pristupu profesora učenicima. Manje se odnosi na sadržaj nastavnih predmeta, a to radi Kurikularna reforma”, kaže Fuchs.

VEZANE VIJESTI

Iznio je i svoje mišljenje o tome kada bi mogla zaživjeti Cjelovita kurikularna reforma.

“Onog časa kada se završi javna rasprava onda ćemo imati nove kurikule koji ulaze u škole”, kaže, ali naglašava “ne može se se cjelovita kurikularna reforma napraviti preko noći”.

“Pokušavamo ići na ruku ministarstvu koje ima želju da krene od sljedeće nastavne godine”, kaže i dodaje da ima nekih kurikula “koji su bliže preporučenoj metodologiji, a neki nisu”. Drugim riječima, objašnjava, neki kurikulumi bit će u nastavi od sljedeće godine, neki ne.

Suradnja s ministricom Divjak ocjenjuje kao dobru, a gafove ministarstva poput poništenog javnog natjčaja za nabavu računala za škole nije želio komentirati jer to, kaže, nije djelokrug radna skupine kojom koordinira.

Vrlo dobrom ocjenjuje suradnju s premijerom, kojeg, kaže, savjetuje “kad me se pita i kad trebam nešto prenijeti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram