Ivica Todorić još čeka prvo ispitivanje u slučaju Nexus

Vijesti 22. sij 201914:44 > 14:47
Sanjin Strukic/PIXSELL

Ivica Todorić još čeka prvo ispitivanje u slučaju Nexus jer se za to još uvijek čeka suglasnost suda u Londonu. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zato je poslalo je i požurnicu.

Odgovor Županijskog državnog odvjetništva N1 televiziji prenosimo u cijelosti: “Nadležnom tijelu Ujedinjenog kraljevstva 20.studenog 2018. poslan je zahtjev za davanjem suglasnosti za vođenje kaznenog postupka protiv I.T., zbog dva kaznena djela koja nisu bila obuhvaćena izvršenim EUN-om. S obzirom na nismo zaprimili potvrdu uručenja, zahtjev je putem National Crime Agency, ponovljen 18.siječnja 2019.” 

VEZANE VIJESTI

Podsjetimo, Ivica Todorić je u Hrvatsku izručen u studenom prošle godine i to zbog prve istrage, one u slučaju Agrokor. U međuvremenu je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu otvorilo još jednu istragu, u slučaju Nexus u kojoj se bavi sa nezakonitim zajmovima. Istraga je u međuvremenu proširena, a potvrđeno nam je da je i produljena za još 6 mjeseci.

Nakon što je Todorić predan Hrvatskoj, ispitan je za slučaj Agrokor – no ne i za slučaj Nexus, budući da za to nije izručen Hrvatskoj. Tada se ŽDO-u Zagreb postavljalo pitanje zašto suglasnost nisu tražili odmah nakon što su otvorili istragu. Odgovorili su da to nisu mogli jer je odbijen njihov zahtjev za istražni zatvor u tom predmetu, a da su se uvjeti za traženje suglasnosti od Londona stekli tek kada je Todorić predan Hrvatskoj i kada se nije odrekao načela specijalnosti.

Pitali smo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu i je li gotovo vještačenje u slučaju Agrokor koje su povjerili poljskoj tvrtki. Istraga je nejavna, odgovor je koji smo dobili. Prema neslužbenim informacijama iz odvjetničkih krugova, rezultate vještačenja još nisu primili.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.