Nije za ostavku: "Nije problem u vrhu ministarstva, nego na lokalnim razinama"

Vijesti 02. ožu 201915:11 > 15:29
N1

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je tragičan slučaj na Pagu i pitanje odgovornosti ministrice nade Murganić. Predsjednica je na obilježavanju 28. obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu.

“Svi smo zgroženi time što se dogodilo, ne znam kako se moglo dogoditi da baš nitko nije primijetio da postoje takvi poremećaji u obitelji da bi se mogao dogoditi takav zločin, u konstantnom sam kontaktu od prvoga dana s ravnateljem zadarske bolnice, koji me izvjesćivao o stanju u kojem se nalaze djeca”, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Upitana o političkoj odgovornosti resorne ministrice Nade Murganić, kazala je da ne smatra da je problem u vrhu ministarstva.

“Što se tiče vašeg pitanja o ministrici Murganić, nažalost ovakvi incidenti i ovakve stvari i tragedije, ovo nije prvi put da se dogodilo, to se događa kontinuirano i mislim da s reformom sustava socijalne skrbi treba krenuti od dna, a ne od vrha. Trebamo pogledati, evaluirati što se događa u svakoj jedinici lokalne samouprave gdje postoje socijalne službe i vidjeti ima li propusta, pogotovo na ovom slučaju vidjeti koje su naučene lekcije i malo da se ljudi pokrenu. Počesto imamo slučajeve da su obitelj i djeca samo ime na papiru koji se vrte u uredima, a ne živa bića o kojima treba neprestano brinuti. Svaka čast onim socijalnim djelatnicima koji ulažu svoje osobno vrijeme i napor da bi pomogli jer bojim se da bi ovakvih tragedija bilo i više”, kazala je predsjednica u Pakracu. 

‘To je pitanje za Andreja Plenkovića’

Upitana drži li da ministrica treba podnijeti ostavku, odgovara – “ne držim”

“To je pitanje za predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ona je njegova ministrica, ali ono sto vam ja kažem – ja mislim da nije problem u vrhu ministarstva, mislim da je problem na lokalnim razinama i možda ministarstvo treba osnažiti malo tu kontrolu, a kako i na koji način, to će najbolje oni sami prosuditi. Sustav očito jest podbacio, samo treba vidjeti tko je točno ta osoba, nemojmo se uvijek skrivati između kolektiviteta, idemo točno naći koja je točno ta osoba koja je pogriješila i pokrenuti mjere da se to više ne dogodi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram