"Nasilje se ne može iskorijeniti ako se ne kažnjava i ne prezire u društvu"

Vijesti 08. ožu 201912:30 > 12:51
N1

U N1 Studiju uživo gostovala je psihologinja Mirjana Krizmanić.

Kakav je položaj žena u Hrvatskoj, znamo da nisu ravnopravne, da su i dalje slabije plaćene za iste poslove i da su često žrtve obiteljskog nasilja?

“Sve što ste rekli je točno, osim ovog da su ‘i dalje’ slabije plaćene. Nekad nisu bile. Odradila sam puni radni vijek, 40 godina punog radnog staža i mi smo uvijek bili jednako plaćeni. To što su žene slabije plaćene je novijeg datuma, otkad imamo svoju državu”, kaže Mirjana Krizmanić.

Je li to posljedica kapitalizma?

“Ne znam je li posljedica kapitalizma ili mi uzimamo najgore stvari iz kapitalizma. Ali ako smo desetljećima imali potpuno ravnopravne što se toga tiče, onda smo barem to mogli zadržati. To nam je nova država donijela.”

U zadnjih nekoliko mjeseci svjedočimo slučajevima obiteljskog nasilja. Nameće se kao pitanje – je li društvo previše tolerantno prema nasilju?

“Mislim da postoji određena tolerancija. Možda nije dobra riječ tolerancija – ljudi misle da je to oduvijek bilo, pa i sad može biti i tako. Mislim da postoji porast nasilja, ali ne mogu biti sigurna u to jer se nije posvećivalo toliko prostora i vremena crnoj kronici. Ne znam zašto se to čini. Bojim se da rubni ljudi, na rubu poremećaja ličnosti ili nekog drugog poremećaja, kad vide, čuju te grozne vijesti dobiju primjer što bi oni mogli učiniti, to njima daje ideju. Ne vidim koja je svrha iznošenja crne kronike, podataka o nasilju, ubojstvima, ne znam čemu to služi, da bi moglo popraviti situaciju.”

Je li problem u izvještavanju ili u tome što nasilnici nisu adekvatno kažnjeni?

“Tako je. Kad bi se izvještavalo pa reklo – a taj koji je to počinio će sad odsjediti u samici 20-30 godina, onda bi to imalo poantu.”

Krizmanić kaže da se u našem društvu previše tolerira nasilje.

“Nasilje se ne može iskorijeniti ako se strogo ne kažnjava i ako se ne prezire u drušvu, ako nije sramota biti nasilnik, ako to nema reperkusije – ni kaznene ni druge. A kod nas je to dasa, to znači biti drčan, biti hrabar, ne nosi stigmu u društvu sada, a nekada je nosilo. Nasilnici nisu bili društveno prihvatljive osobe, a danas jesu.”

Uskoro video…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram