Uz Svjetski dan voda: Hrvatska mora čuvati svoje vodno bogatstvo

Vijesti 22. ožu 201915:25 > 15:31
(ilustracija)

Hrvatske vode svečano su u petak u hotelu "Jezero" na Plitvičkim jezerima obilježile Svjetski dan voda, 22. ožujka, pod motom "Nikoga ne smijemo ostaviti po strani - Voda za sve", a tom je prigodom izaslanik premijera i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao da Hrvatska obiluje velikim rezervama vode.

Tomislav Ćorić kazao je i da smo po vodnom bogatstvu u europskom i svjetskom vrhu, ali to vodno bogatstvo treba čuvati i razumno koristiti.

Tema “Voda za sve” upućuje na pravo svih ljudi da imaju pristup sigurnoj vodi u uvjetima globalnih trendova smanjenja raspoloživih zaliha vode zbog njezina neracionalnog trošenja i onečišćenja.

Ćorić: Pitku vodu osigurati i na otocima i u udaljenim ruralnim sredinama

S tim u vezi, ministar Ćorić je rekao da Hrvatska provodi programe sanacije gubitaka pitke vode u vodovodnim sustavima, u što je uloženo 100 milijuna kuna.

“Gubici vode u Hrvatskoj su prosječno oko 50 posto, rekonstruiramo mreže da bi gubici bili prihvatljivi, a to se čini paralelno s izgradnjom novih aglomeracijskih sustava”, rekao je Ćorić. 

Istaknuo je da Hrvatska čini sve kako bi voda bila dostupna svima, to jest da se svi građani mogu priključiti na javne vodoopskrbne sustave. Tu mogućnost sada ima 94 posto građana, a priključeno ih je 86 posto. 

VEZANA VIJEST

“Da bi se okoliš štitio, potrebno je proširiti sustave javne odvodnje s pročistačima jer je sada 53 posto građana priključeno na kanalizaciju, a Vlada je jučer pustila u proceduru tri nova zakona kao iskorak u rješavanju problema u vodno-komunalnim sektoru”, rekao je ministar Ćorić, ističući da će se pitka voda, kao jedno je od temeljnih ljudskih prava, osigurati na otocima i udaljenim malim ruralnim sredinama.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je rekao da Hrvatska s vodom mora postupati racionalno.

Postoje sredine poput Gračaca i Otočca, koje imaju 80 i 70-postotni gubitak vode, te se na godinu stotinu milijuna kuna troši na sanaciju vodovodnih mreža. U općinama Plitvičkim jezerima i Rakovici provodi se sanacija, ali i istražni radovi za vodocrpilišta da se više ne crpi voda iz Plitvičkih jezera. Istodobno se radi i projekt izgradnje sustava javne odvodnje s dva pročistača u duljini od 83,6 kilometara, sve zajedno riječ je o projektu ‘aglomeracija Plitvička jezera’ za Korenicu i Rakovicu, vrijednom 300 milijuna kuna, od čega se računa na nepovratnih 210 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda EU. 

Nakon što je predloženo na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Rio de Janeiru 1992. godine, Opća skupština UN-a odlučila da se 22. ožujka obilježava kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, posebice upozori na probleme vezane za vodu i vodne resurse. 

Govoreći o novim trendovima, Đuroković je rekao da treba raditi i razdjelne sustave odvodnje, jedne za sanitarnu odvodnju, a druge za oborinsku, što će, dodao je, zahtijevati nove investicije.

Do sada se, zbog nedostatka novca, gradio mješoviti sustav odvodnje, no sada, u novije doba, treba učiniti sve da se ti sustavi odvoje, da na pročistače dolaze manje količine vode, a da se kišnica ne onečišćuje, nego da se koristi za druge namjene ili odvodi čista u rijeke.

Za sustav natapanja u Poreštini 106 milijuna kuna

Generalni direktor Hrvatskih voda Đuroković i istarski župan Valter Flego danas su na Plitvicama potpisali ugovor vrijedan 106 milijuna kuna za gradnju akumulacije od milijun kubičnih metara vode za sustav natapanja poljoprivrednih površina u Poreštini, što je jedan od devet projekata za natapanje kojima je u Hrvatskoj obuhvaćeno 3700 hektara.

#related-news_0

Flego je nakon potpisivanja ugovora rekao da u vrijeme klimatskih promjena bez sustavnog natapanja nema razvoja poljoprivrede te da “zasad s 90 gazdinstava imaju potpisane predugovore za navodnjavanje njihovih polja”, ukupno oko 550 hektara, ali može se očekivati da će ih za dvije godine, kada sustav proradi, biti i više te da neće prevladavati samo vinogradarstvo, nego i unosnije povrtlarstvo, koje bez natapanja nije dovoljno zastupljeno.

“Hrvatska je prekrasna zemlja, za razvoj joj treba infrastruktura, navodnjavanje je jedna od njih, kao i zaštita izvorišta pitke vode, na čemu također radimo, a s tim ide i zaštita zraka i tla da bi razvoj bio održiv, i to dugoročno održiv”, rekao je Flego.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram