Most pozvao Vladu da spriječi poskupljenje struje i plina

Vijesti 01. tra 201918:16 > 18:18
Tomislav Miletic/PIXSELL

Iz Mosta nezavisnih lista u ponedjeljak su, vezano uz najavljeno poskupljenje plina i struje, ustvrdili da je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, kao sektorski najodgovornija osoba u energetici, "oduzet od tržišnog shvaćanja energetike i nesposoban upravljati složenim procesima u energetskom sektoru".

Pozvali su Vladu RH da spriječi poskupljenje energenata.

“Izjava ministra Ćorića da kućanstva u Hrvatskoj sada plaćaju plin 20 posto niže od tržišne cijene, zasigurno spada u vrh socijalističkog naslijeđa i to u kombinaciji s plemenskim konceptom energetike, koje je postalo uteg za građane i poduzetnike. Štiteći poskupljenja kao logična, on štiti tromi energetski sustav državnih kompanija, koje nisu učinkovite i tržišno orijentirane i pogoduje uvozu energije”, smatraju u Mostu.

Stajalište Mosta NL je da energetika mora biti u službi gospodarstva i građana, a ne svrha sama sebi i interesnim skupinama. “Tržište može funkcionirati samo ako je energetika slobodna i nije u raljama interesa koji nisu niti tržišni, niti nacionalni”, poručili su.

Podsjetili su i da u mandatu Mosta, dok je bio zadužen za sektor energetike, plin i električna energija nisu poskupjeli.

Također, upozorili su da Mostov Zakon o samoopskrbi električnom energijom koji bi, kažu, građanima i poduzetnicima dao priliku da postanu proizvođači energije i da se razvije tržište i smanji uvoz energije “stoji u saborskoj proceduri”.

Uvoz energije, kako smatraju u Mostu, “odgovara plemenskom modelu energetike iza kojeg stoji, nažalost, odnarođeni ministar Ćorić koji nastavlja politiku HNS i Ivana Vrdoljaka štiteći njegovo pleme na štetu konkurentnosti Hrvatske”.

 N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.