Mreža mladih Hrvatske: Stan za mlade postaje fantazija

Vijesti 12. kol 201911:38 > 12:06
Pixabax (ilustracija)

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih (12.8.) Mreža mladih Hrvatske ističe jedan specifičan problem s kojim se mladi sve više suočavaju, a to je pitanje stanovanja.

Mreža mladih Hrvatske u svom prioćenju navodi kako se mladi u Hrvatskoj bore s rješavanjem svog stambenog pitanja. Dugoročni najam stanova mladima je teško osigurati zbog nereguliranosti tržišta i sve veće tendencije ka kratkoročnom, turističkom najmu (npr. Airbnb), dok kupovina vlastitog stana za sadašnju generaciju sve više postaje fantazija zbog rasta cijena nekretnina i slabog trenda rasta plaća u državi, pa i ne čudi činjenica da se Hrvatska nalazi u samom vrhu Europe prema postotku mladih koji još uvijek žive sa svojim roditeljima, uz prosječnu dob od 31,5 godina.

Dalje pišu kako čak 45,2 posto stanovništva u Hrvatskoj plaća najamninu po tržišnoj cijeni i troši više od 40 posto svojeg ekvivalentnog raspoloživog dohotka na stanovanje. Prema istim podacima otprilike svaki 20. stanovnik EU-a u 2016. godini trpio je krajnju stambenu nezbrinutost, dok je stopa prenapučenosti (broj osoba koja živi u stanu ili kući unutar ili preko realnih kapaciteta) za Hrvatsku iznosila više od 40 posto. Pritom je kod mladih prenapučenost iznosila gotovo 60 posto. Stopa prenapučenosti služi kao jedna od ključnih dimenzija za ocjenjivanje kvalitete stanovanja. Navode kako sve ovo jasno naznačuje da se približava ozbiljna stambena kriza u Hrvatskoj, koja će teško pogoditi mlade.

VEZANE VIJESTI

Ističu kako su u populaciji mladih dvije skupine posebno pogođene stambenom situacijom: mladi s iskustvom odrastanja u alternativnoj skrbi te učenici i studenti koji se obrazuju u drugim gradovima.

Osim mladih iz skrbi dodatan problem stanovanja imaju studenti i učenici, i to u većim gradovima te priobalju. Već su godinama studenti u priobalnim krajevima zbog turističke potražnje bez smještaja ljeti, a domovi su prekrcati ili nemaju toliko kapaciteta. Osim što većina njih sve češće mora napustiti privatni smještaj 1. lipnja (čak prije kraja semestra, često za vrijeme ispitnih rokova) oni koji uspiju naći stan za vrijeme ljetne turističke sezone moraju plaćati mnogo više u usporedbi s ostatkom sezone (odnosno za vrijeme akademske godine). Mjesečni najam kreće se okvirno od 1500 kn do 2000 kn prosječno po osobi, s tim da se nerijetko traži polog u visini mjesečne stanarine, ali i plaćanje dvije stanarine unaprijed. Prema istraživanju EUROSTUDENT (2014.) Hrvatska se svrstala među zemlje s najmanjim udjelom studenata smještenih u studentskim domovima (7,9 posto) dok je primjerice u susjednoj Sloveniji čak 27 posto studenta smješteno u studentski dom.

Zbog svega spomenutog žele Vladi, a posebno novoj ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesni Bedeković, ukazati na hitnu potrebu za rješavanjem ovog egzistencijalnog problema za mlade. Zahtijevaju da Vlada aktivnije pristupiti rješavanju problema stanovanja mladih te da se uskoro predlože mjere koje će svim mladima omogućiti pravo na adekvatan životni standard. Sveobuhvatno rješavanje stanovanja mladih, a posebno onih najranjivijih, ujedno je i demografska mjera koja će spriječiti iseljavanje mladih te potaknuti neovisnost mladih od svojih roditelja. Jedan od početnih koraka jest zasigurno uključivanje mjera za rješavanja problematike stanovanja mladih u Nacionalni program za mlade, koji je u postupku donošenja, a koji nije donesen već nešto manje od dvije godine, navode iz Mreže mladih Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.