Znate li koliko se radi u hrvatskim školama – i za koje plaće?

Vijesti 05. ruj 201920:48 > 20:53
N1

Prosvjetari su u četvrtak prosvjedovali Vladi pod prozorima. Traže veće plaće. Kako fukcionira hrvatsko školstvo - koliko učitelja ima i kolika im je plaća?

U Hrvatskoj će u školske klupe u ponedjeljak sjesti 464.864 učenika. U prosjeku to je 17 učenika po razredu. Predavat će im im oko 40.000 učitelja i nastavnika. I to u 2.078 osnovnih, i 401 srednjoj školi. Nastavu održavaju u svakakvim uvjetima – u modernim školama, onima koje se urušavaju, ali i onima koje još uvijek rade u tri smjene, piše Dnevnik.hr.

Osim uvjeta rada, prosvjetare najviše muče plaće. Prema podacima sindikata učitelj početnik u Zagrebu, koji je samac, radi za oko 5.900 kuna, bez dodataka. Učiteljica pred mirovinom u istim uvjetima radi za 7.200 kuna. To je u prosjeku 6.458 kuna za učiteljski posao, dakle visoku stručnu spremu – a to je samo 24 kune više od hrvatske prosječne plaće.

Koliko se u školama radi? 

Kada se u obzir uzmu mature, dopunska nastava, popravni ispiti, podjele svjedožbi i sva papirologija – učitelji službeno u Hrvatskoj imaju između 20 i 30 dana godišnjeg odmora – ovisno o stažu. No, odluka o tome koliko će zaista boraviti u školi i kad završi nastava, ipak ovisi o ravnatelju.

Osim u školi, dok predaju, svoj posao rade i kod kuće. Naime, ako se uračuna priprema za školski sat, kao i ispravljanje ispita, službena statistika kaže da njihov radni tjedan traje 39 radnih sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram