Akcija Boranka: Tisućama sadnica pošumljeno opožareno područje Žrnovnice

Vijesti 06. lis 201920:58 > 21:09
Pexels / ilustracija

Požarište u Žrnovnici kod Splita, koje je u ljeto 2017. bilo zahvaćeno velikim požarom, u prvoj ovogodišnjoj akciji Boranka, koja je završena u nedjelu, pošumljavalo je oko 600 volontera iz svih dijelova Hrvatske, a zasadili su više tisuća sadnica.

Na požarištima se sadi mješovita sastojina bjelogorice i crnogorice, odnosno isključivo izvorne vrste stabla, priopćili su iz Saveza izviđača Hrvatske.

“Strašno je vidjeti sve ove požarom uništene površine. Sve su to nekada bile šume, a nama izviđačima, koji smo izuzetno vezani uz šumu i prirodu, još je teže gledati kad šuma nestane. Došlo nas je 20-ak iz Siska i osjećamo se odlično kad možemo pomoći u obnovi prirode”, izjavio je Josip Kolak, izviđački voditelj iz Siska.

Prije početka sadnje volontere su educirali stručnjaci iz Hrvatskih šuma, koji su im objašnjavali tehniku sađenja i učili ih o vrstama koje se sade.

Za sigurnost sudionika brinuli su se volonteri Crvenog križa, a vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Split i DVD Solin osigurali su cisterne s vodom za piće i za zalijevanje sadnica, a opremu za sadnju dopremili su djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite. Grad Split osigurao je autobuse za prijevoz volontera.

Organizatori iz Saveza izviđača Hrvatske poručili su kako su iznimno zadovoljni prvom ovogodišnjom vikend akcijom Boranka u Žrnovnici.

Ističu kako su već u pripremama za iduće vikend akcije Boranke, a sljedeća će biti 12. i 13. listopada u opožarenom Solinskom naselju Kučine, gdje se očekuje sudjelovanje oko 1000 volontera, od čega nekoliko stotina školaraca iz solinskih osnovnih škola.
Dolazak na akciju pošumljavanja u Kučinama u subotu, 12. listopada, najavio je i veleposlanik Velike Britanije Andrew Dalgleish sa suradnicima iz veleposlanstva, izvijestili su iz Saveza izviđača Hrvatske.

Ovogodišnja akcija Boranka nastavit će se 26. i 27. listopad pošumljavanjem požarišta u Sitnu Gornjem kod Splita te 9. i 10. studenog pošumljavanjem Kožina kod Zadra.

Planirano je da u ovogodišnjoj akciji Boranka sudjeluje oko 4.000 volontera koji će zasaditi 40.000 sadnica izvornih vrsta drveća- primorskog i crnog bora, čempresa, bagrema i pinije.

U prošlogodišnjoj Boranki zasađeno je 25.000 sadnica na opožarenim područjima Dalmacije. Boranku se smatra najvećom akcijom pošumljavanja ikad organiziranom u Hrvatskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram