Goranko Fižulić: Ovo nije situacija u kojoj se treba baviti izborima

Vijesti 27. tra 202010:15 > 10:20
N1

Goranko Fižulić, bivši ministar godpodarstva i kolumnist Telegrama, bio je gost Novog dana gdje je između ostalog komentirao nagađanja da bi se u srpnju mogli održati parlamentarni izbori.

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić smatra da se u Hrvatskoj ove godine vjerojatno neće događati veliki reformski zahvati jer smo u predizbornoj, odnosno izbornoj godini.

VEZANE VIJESTI

“S jedne strane HDZ i Plenković važu najbolji termin izbora, očito razmišljaju o izborima usred ljeta u nadi da bi mogli polučiti bolji rezultat sad zbog dobre epidemiološke situacije, a istovremeno se neće još vidjeti puni efekti gospodarskog pada i porasta nezaposlenosti. Također, ako mediji prate samo koronavirus teško će pratiti oporbenu kampanju. U Izraelu su izbori doveli do povećanog broja zaraženih”, rekao je Fižulić.

Na pitanje može li se očekivati raspuštanje Sabora u svibnju, kaže da nije siguran da je to u interesu svih onih koji čine vladajuću većinu. S druge strane oporba bi bila dovedena u čudnu poziciju da bi trebala glasati protiv raspuštanja, a oni po definiciji uvijek moraju biti za izbore.

“Ovo nije situacija u kojoj se treba baviti izborima jer ne znamo u kojem vremenskom roku možemo očekivati drugi val zaraze. Nijedan epidemiolog, a to je rekao i ravnatelj HZJZ-a Capak, ne može predvidjeti što se će dogoditi za četiri ili šest tjedana. Koronavirus je među nama. Mjerama je stavljen pod kontrolu, zaraza je smanjena na minimum, svako vraćanje normalnog života i komunikacije među ljudima dovodi do povećanja rizika i broja zaraženih”, naglasio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.