Glasovac o povratku u škole: Nije u redu raditi pokusne kuniće od djece

Vijesti 05. svi 202009:48 > 09:55
N1

Gošća Novog dana bila je saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac. Osim povratka učenika nižih razreda u škole i izvedivosti toga, komentirala je i prepirke oko ZDS, uvreda i datuma izlaska na parlamentarne izbore.

“Ustaškom pokliču “Za dom spremni” nije mjesto ni na fasadama zgrada ni u službenom državnom protokolu, svakome tko poštuje Hrvtatsku, Ustav i zakone to mu mora biti jasno”, komentirala je Sabina Glasovac incident u Okučanima.

Na opasku premijera Plenkovića da je SDP mogao promijeniti zakone oko ZDS i podsjetio na događaje gdje Milanović nije reagirao na ZDS kaže da će on ostati upamćen kao premijer koji je ubacio ZDS u državni protokol.

“Voljela bih da u javnom prostoru ima što manje omalovažavanja, netolerantnog govora, ali toga u Saboru ima na dnevnoj bazi pa tako i predsjednik Sabora zastupnika naziva smećem, premijer Plenković drugog panjem. Tome treba reći dosta, a ključni ljudi u državi moraju biti predvodnici toga.”

VEZANE VIJESTI

Osvrnula se i na spekulacije oko datuma parlamentarnih izbora.

“Mi smo spremni za izbore jer se za izbore ne sprema mjesec dana prije. Neće nam ništa biti drugačlije nego do sada. Vlada je do sada blokirala rad Sabora kada su imali lokalne izbore, putovali na trošak poreznih obveznika i svoju poziciju vlasti su obilato koristili pa ne treba ništa drugo od njih očekivati ni sada.

On što bi bilo beskrupulozno je da se partikularni interesi stave ispred interesa zdravlja građana. S izborima se ne treba srljati nego tu odluku donijeti na temelju epidemiološke situacije i sigurnosti naših građana, a ne da se srlja u nešto izlažući ljude riziku da bi netko ušičario ili ostvario pobjedu jer mu rejting ide u korist. Dvije su pretpostavke – ukidanje zabrane javnog okupljanja i ukidanje zabrane kretanja.”

#related-news_0

Smatra da Stožer ima puno više političkih nego zdravstvenih odluka.

Na pitanje oko povrataka u školske klupe za učenike razredne nastave kaže da je ta odluka neodgovorna i ishitrena. Vlada je prvo donijela odluku da otvara škole pa tek onda pitala epidemiologe pod kojiim uvjetima ih otvoriti, a sada provjerava može li ih otvoriti. To je pogrešna odluka i trebalo je prvo vidjeti koji su uvjeti, zadovoljavaju li škole uvjere i tek onda donijeti odluku. Ovako se uvela dodatna zbrka i pomutnja.

Dovoljno govori o tome koliko Vlada može jamčiti sigurnost djeci govori da ministrica i glavni epidemiolog na pitanje bi li svoju djecu poslali u školu odgovaraju zamuckivanjem, pametnom dosta”, kaže Glasovac.

“Kada vidimo uvjete koje škole i vrtići moraju zadovoljavati naprosto stječe se dojam da skoro nema škole koja te uvjete može zadovoljiti.

Poseban WC za svako razredno odjeljenje, poseban izlaz na terasu, još uvijek nismo dobili odgovore kako misle podijeliti grupe pa ako s jednom grupom bude matični učitelj, tko će s drugima, što s  učitlejima pred mirovinom koji su rizična skupina, puno je pitanja, a malo odgovora.

#related-news_0

Kako će čistačice održavati higijenski standard kad već sada čiste kvadraturu veću nego je predviđena pedagoškim standardom. Nije u redu raditi pokusne kuniće od djece, znanje i obrazovanje se može nadoknaditi, ali zdravlje ne”, smatra Glasovac.

Kaže da joj je jasno da se gospodarstvo mora pokretati, ali da se onda treba iskreno reći: otvaramo škole da budu mjesto za čuvanje djece za one roditelje koji nemaju gdje ostaviti djecu.

“Ovako hinimo normalnu situaciju i dovodimo roditelje u nenormalnu situaciju da potpisuju da nisu zaraženi oni i djeca.

Da su prihvatili naš prijedlog zakona da se za roditelje koji moraju raditi, a nemaju kamo s djecom mlađom od 12 godina da se za jednog roditelja osiguraju naknade, naš prijedlog se nije prihvatio, gospodarstvo se otključava i nije fer da sada roditelje dovode u nemoguću situaciju”, zaključuje Glasovac. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.