Fižulić: Jedina smo država koja daruje naftu, zašto nisu tražili udio u dobiti?

Vijesti 27. svi 202009:11 > 09:19
N1

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić u Novom danu rekao je da smo za Memorandum iz 2018. kojim se omogućuje izvoz sirove nafte u Mađarsku saznali tek sad jer je to bila dobro čuvana tajna.

Objasnio je kako je nafta iz Slavonije mrežom cjevovoda dolazila u sisačku rafineriju, koja je mala i nije modernizirana, a što je bila obveza MOL-a. Riječ je o 5 milijuna barela koji su zaključani u Slavoniji i mogu izaći, objašnjava Fižulić, samo JANAF-om, željeznicom ili baržama na Savi, što je sve pod kontrolom države.

„I time je država, u odnosu s MOL-om prvi put došla u poziciju da kaže ok, možete zatvoriti Sisak, ali moramo mijenjati koncesijski ugovor. Mi smo jedina država u svijetu koja naftu daruje i nema potpisan tzv, production share agreement, gdje bi se dobit dijelila po nekom postotku. Nama MOL plaća samo jednu minimalnu koncesijsku naknadu, koja je manja nego u Mađarskoj“, objasnio je.

VEZANE VIJESTI

Ponovio je da trenutno nemamo nijednu brojku, i ne znamo cijene po kojoj je nafta prodana, no ističe da je MOL-ova računica, koji je pedesetpostotni vlasnik INA-e, a stopostotni vlasnik rafinerije kod Budimpešte, vrlo jasna.

„Po našem Ustavu je sve što se nalazi ispod zemlje vlasništvo RH, ako ta bogatstva dajemo na ovaj način, dovodimo u pitanje nacionalne interese i nacionalnu imovina“, zaključuje.

S obzirom da je Hrvatska članica EU, smatra da ne može biti ograničenja na izvoz, kao što u Rusiji primjerice postoje visoke izvozne carine. Baš zato, ponavlja, trebaju platiti do dobiti.

#related-news_0

„MOL ima razumljive razloge, u Slovačkoj i Mađarskoj ima dva puta veće kapacitete nego Rijeka, 100 postotni je vlasnik obje, opada tržište, ima višak kapaciteta, cijene nafte su mizerne, naravno da će prerađivati u Mađarskoj, a ne u Rijeci, gdje je pola vlasnik pa ima pola dobiti“, kaže i zaključuje da smo trebali inzistirati na novim odnosima s MOL-om, staviti na stol koncesijsku naknadu i dijeljenje dobiti za naftu i plin.

Ovim su poslom, ističe, nastala dva gubitka, jer izvozimo sirovinu pa naša industrija ne radi, a drugi je da Hrvatska za MOL postaje sistem benzinskih crpki, a ne nešto gdje treba ulagati i razvijati.

#related-news_0

Ističe da je, sa strane JANAF-a, ovaj posao bio lukrativan.

„Dobili su nove količine, a s vrlo skromnom investicijom na Sisku, s naslova JANAF-a taj posao nije sporan“, poručio je i zaključio da je povratak INA-e u hrvatsko vlasništvo, u ovome trenutku, nerealan.

„Zbog trenutnog stanja i gospodarske krize, teško da će Vlada imati snage i mogućnosti da uopće pregovara, a pitanje je koliko je MOL željan prodati udio, sada u krizi, kada će vrijediti puno manje“, naglasio je Fižulić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.