Beljak: Digitalnom toplomjeru vjeruje se kao i HDZ-u, dakle – ništa

Vijesti 02. srp 202011:16 > 11:18
Davor Visnjic/PIXSELL

Predstavnici Restar koalcijije danas su u Zagrebu održali konferenciju za medije.

Nakon predstavljanja dijela programa svakog od predstavnika, neki su odgovarali na pitanja novinara koja su se uglavnom odnosila na ustavnost izbora, tj. hoće li građani u nedjelju moći iskoristiti svoje ustavno pravo na glasanje. Beljak i Bernardić kažu kako su vladajući zahtijevali da se izbori održe te je stoga odgovornost sada na njima da i osiguraju uvjete da svi mogu iskoristiti svoje pravo.

HSS-ov Beljak tako kaže: “Ne mogu uskratiti pravo glasa nikome. Zbog čega su raspisali izbore? To je bio rizik HDZ-a, a sad bi zabranjivali pojedincima i pojedinkama da glasaju. Ne, ne mogu im to zabraniti. Mogli su izbore održati kada prođe pandemija, sve su mogli. Ali su se nadali da će profitirati na koronakrizi”, smatra tako on.

VEZANE VIJESTI

“Nije odgovornost na meni, niti na nikome iz opozicije koji smo bili protiv izbora, nego na onima koji su inzistirali da se izbori održe u jeku koronakrize. Sada bi zabranjivali glasovovanje. Siguran sam da oni koji su u samoizolaciji  neće izaći, ali oni koji imaju temperaturu 37,2 – ne znači d su zaraženi”, kaže Beljak i dodaje:

“Uostalom, jedini relevantan toplomjer je onaj živin kojim se temperatura mjeri pet minuta. A oni digitalni, njima se vjeruje kao i HDZ-u, dakle ništa.”

SDP-ov Davor Bernardić također dodaje da DIP mora svima osigurati da sve svim osigura pravo glasa. “Kakve će upute za one u samoizolaciji – to mora riješiti DIP”, dok Silvano Hrelja ističe kako DIP ima struku, mjere zaštite i načine kako da osiguraju glasanje u domovima za starije.

“Sve se mora urediti da oni koji imaju pravo glasa mogu glasati – to je zadaća DIP-a, To što je dom umirovljenika zatvoren, to ne znači da se štićenicima mora uskratiti pravo glasa.  Postoje mjere zaštite i način na koji se ljudi koji provode izbore moraju obući. Sva su rješenja već poznata. To treba DIP zajedno sa strukom odlučiti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.