Hrvatska na crvenoj listi Slovenije. Što to znači za Slovence, a što za Hrvate?

Vijesti 20. kol 202006:58 > 07:01
(ilustracija)

Slovenija, kako je izjavio glasnogovornik njihove vlade Jelko Kacin, od četvrtka i službeno stavlja Hrvatsku na crvenu listu što gotovo sigurno znači da ćemo imati rapidan pad gostiju iz te države koja nam je, prema lanjskim rezultatima, drugo najjače tržište. Na prvom mjestu po broju dolazaka su Nijemci, a odmah potom Slovenci.

Odluka Slovenaca novi je udarac hrvatskom turizmu nakon odluke Austrije i Italije, koje su uvele obavezno testiranje za sve koji se vraćaju iz Hrvatske, s obzirom na rekordne brojke zaraženih koje bilježimo proteklih dana u našoj zemlji, ali i s obzirom na broj uvezenih slučajeva iz naše zemlje.

Glasnogovornik slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin, izjavio je da uvode karantenu za sve državljane koji će od petka u ponoć nadalje putovati u Hrvatsku, dok će Slovenci koji se trenutno nalaze u našoj zemlji imati vremena da se do kraja vikenda vrate u Sloveniju ako žele izbjeći karantenu.

Podsjetio je i na svoju izjavu hrvatskim novinarima koji su ga nedavno na Krku pitali hoće li Slovenija Hrvatsku staviti na svoju crvenu listu epidemiološki nesigurnih destinacija te naveo kako im je rekao da će se Hrvatska staviti sama na tu listu ako ne poduzme drastičnije mjere za obuzdavanje epidemije.

Kacin kaže da Hrvatska više ne kontrolira situaciju i da se ona dramatično pogoršava

“Činjenica je da se u Hrvatskoj situacija dramatično pogoršava. Podaci o novim zaraženima pokazuju da je situacija jako loša. Situacija je toliko loša da nemamo drugog izbora nego da pozovemo naše ljude da se što prije vrate iz ove opasne zemlje bez obzira na aranžmane koje su tamo dogovorili. Stvari se pogoršavaju i bit će još gore”, upozorio je Kacin.

“Odluka o karanteni bit će donesena na sjednici vlade u četvrtak popodne. Slovenci koji se nalaze u Hrvatskoj dobit će priliku vratiti se bez karantene tijekom vikenda, možda i u ponedjeljak. To ćemo još dogovoriti jer želimo spriječiti gužve na granicama. Ali oni koji od petka odluče putovati na odmor u Hrvatsku, prilikom povratka će morati u karantenu”, objasnio je Kacin.

Dodao je da se čak i ako Hrvatska zatvori noćne klubove, ne može očekivati poboljšanje situacije u narednih nekoliko tjedana. “Naša vlada će svaki tjedan procjenjivati situaciju u Hrvatsku i temeljem toga donositi odluke. Ali sada treba biti realan i shvatiti da oni više ne kontroliraju svoju situaciju”, ustvrdio je Kacin, prenosi Index..

Što s onima koji imaju nekretnine ili brodove?

Pojavila su se i pitanja što će biti s onim slovenskim državljanima koji u Hrvatskoj imaju nekretnine ili, primjerice, brodove.

“Svima koji u Hrvatskoj posjeduju nekretnine ili brodove dat će se prilika da prije jeseni ili tijekom zime sve pospreme i počiste. To će biti jednokratna i vremenski ograničena opcija”, rekao je Kacin.

Epidemiologinja: Karantena neće biti kraća od 14 dana

Šefica slovenske ekspertne skupine za koronu Bojana Beović rekla je da će oni primijeniti 14-dnevnu karantenu za sve povratnike bez obzira na to što se neke zemlje odlučuju i za kraće trajanje karantene.

“Kod nekih mlađih skupina razdoblje inkubacije je kraće, no kod starijih osoba nekad je i dulje od 14 dana. Tako da nema nikakvog razloga za skraćivanje karantene. Moguće je da se nakon tjedan dana karantene osobu pošalje na testiranje, no ni to nije stopostotna metoda za otkrivanje zaraženih, ali dovodi i do logističkih problema jer se s testovima mora upravljati ekonomično. Imamo dovoljno testova za ono što je potrebno”, poručila je Beović.

“Iz Hrvatske se vraćaju na tisuće Slovenaca, koliko će biti zaraženih?”, naslov je teksta na portalu slovenskenovice.si koji piše kako slovenska vlast strahuje od eksplozije zaraženih koji bi mogli biti uvezeni iz Hrvatske, prenosi Index.

Što s Hrvatima koji žele u Sloveniju?

U dvotjednu samoizolaciju, naravno, moraju i Hrvati koji požele ući u Sloveniju, no to se i dalje neće odnositi na one koji su u tranzitu, dakle na one koji samo prolaze kroz Sloveniju. Oni iz Slovenije moraju izaći u roku 12 sati, a mogu se zaustaviti primjerice da natoče gorivo ili da obave nuždu.

U karantenu ne moraju ni osobe koje zadovoljavaju još nekoliko iznimki, a te se iznimke odnose na osobe koje su u međunarodnom transportu, osobe koje prevoze dobra u Sloveniju ili iz nje pod uvjetom da izađu iz zemlje u roku 12 sati, osobe koje posjeduju diplomatsku putovnicu, kao pripadnici slovenske vojske, policije i drugih državnih službi te pripadnici stranih policijskih ili pravosudnih službi na službenom zadatku.

Iznimke vrijede i za osobe koje se bave trgovinom ili aktivnošću za koju prilikom prelaska granice mogu dokazati da se bave trgovinom u Sloveniji ili inozemstvu posebnim certifikatom te osobe koje su uključene u ekonomske aktivnosti u Sloveniji za što moraju podastrijeti dokaz, a u oba ova slučaja osobe moraju posjedovati i negativan test na koronavirus ne stariji od 36 sata.

Sva pravila dostupna su na ovdje na slovenskom jeziku i ovdje na engleskom.