Oko 45 posto građana ne uspije podmiriti dug za ovrhu te ih čeka blokada

Vijesti 20. lis 202011:05 > 11:09
N1

Kristian Hukelj iz Hrvatska komore javnih bilježnika u N1 Studiju uživo otkrio je koliko je ovrha krenulo o ponedjeljak nakon što je nakon šest mjeseci ukinut moratorij na ovrhe.

U posljednjih šest mjeseci, koliko je trajao moratorij na ovrhe građana, hrvatski su javni bilježnici zaprimili oko 180.000 prijedloga za ovrhu, otkrio je Kristian Hukelj.

VEZANE VIJESTI

“Ovih 180.000 prijedloga za ovrhu primili smo u ovih šest mjeseci trajanja moratorija. 19. listopada moratorij je prestao i sukladno dogovoru Ministarstva pravosuđa i Hrvatska komore javnih bilježnika dogovoreno je da će javni bilježnici slati prijedloge za ovrhu u tri vala”, rekao je Hukelj i dodao:

“Jučer je bio prvi val. Imamo oko 60.000 ovrha koje će javni bilježnici poslati, ali to je postupak koji je tek započeo. Rješenja se šalju ovršenicima koji onda dug mogu namiriti ili ga osporiti i prigovoriti kako bi se spor riješio pred sudom. Ovo što rade bilježnici ne dovodi do blokade računa, blokada slijedi tek nakon pravomoćne presude.”

Kaže da se prema statistikama nešto manje od polovice građana ne uspije podmiriti dug zbog čega se onda ide u blokadu.

“Prigovor se ulaže na 5, 6 do 7 posto rješenja o ovrsi. Oko 55 do 60 posto dugova, odnosno ovrha uspije se odmah naplatiti, a ostalo ide na Finu na blokadu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.