"Zvijezda petokraka bila je jedini ispravan put 1941."

Vijesti 22. lip 201511:48 > 11:51
Cropix/Srđan Vrančić

U šumi Brezovici kod Siska u ponedjeljak je počelo obilježavanje Dana antifašističke borbe, u spomen na 22. lipnja 1941. kada je u Brezovici osnovan Prvi sisački partizanski odred, prva naoružana antifašistička postrojba u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu.

U sklopu obilježavanja Dana antifašističke borbe vijence su u spomen-parku Brezovica položili predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, premijer Zoran Milanović, potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, izaslanstva HAZU-a, veleposlanstava u RH, Sisačko-moslovačke županije i Grada Siska, te Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i Antifašističke lige.

“Komunistička partija predvođena Titom ostala je sposobna da vodi rat protiv okupatora. Činjenica je da su jedino komunisti imali hrabrosti da pokrenu ustanak pod parolom “bratstvo i jedinstvo”. Ne znači da su antifašizam i komunizam isto. Nisu svi antifašisti komunisti. Titova doktorina vođena oružanim borbama dovela je do borbe protiv sila osovine. Danas, 74 godine kasnije, moramo upozoriti na nastanak ekstremne desnice. Moramo ukazati na iscrtavanje kukastih križeva na utakmicama, moramo ukazati da se u školama dovoljno ne uči. U crkvama se služe mise za ustaške zločince, a ne njihove žrtve. I protiv Tita. Sve to s ciljem rehabilitacije kvišlinske vojske. Nije bilo reakcija najšire društvene zajednice do iscrtavanja kukastog križa na Poljudu. Ta je slika prošla svijet i sada je sve strane osuđuju. Kasne u tome. A to nije huliganska akcija, već smišljeni plan. Neka se konačno počne primjenjivati zakon vezan uz tu tematiku”, kazao je Franjo Habulin iz Saveza antifašista.

Milanović: Našu povijest su obilježila tri čovjeka – Radić, Tito i Tuđman. Pa kom krivo, kom pravo!

“Poštovana predsjednice i bivši predsjednici. Današnji dan je blagdan svake godine. Hrvatska odlukom zakonodavnog tijela, ovaj dan obilježava kao dan antifašizma.

Tako je odlučio Franjo Tuđman, i sam partizan, član Komunističke partije, što nikada nije zanijekao. Povijest ne možemo mijenjati. Ustanak 41. bio je sve samo ne jednostavan. Ovdje je na dan kada je Hitler prekršio sporazum o nenapadanju SSSR-a, okupio ovdje. Nije to bio narodni ustanak, ali je bio ustanak onih koji su bili spremni reći ne. I prije Komunističke partije Jugoslavije.

Ovdje je na početku rečeno da je ovo bio prvi odred u ovom dijelu Europe. Ovo je bio jedinstveni pokret u Europi. Razmjeri sudjelovanja naroda daju im pravo da se zovu hrvatske. To su prvenstveno bili Hrvati, ali i puno Srba. U rujnu 41. pod pritiskom ustaša su se povukli na Baniju gdje su bili Srbi. Tamo je pokret postao masovan. Partizanski, ne četnicki. To su važne stvari da bi Hrvatska na kraju završila na pravoj strani, na strani dobra. To ne znači da su rođeni bolji i superiorniji. Već su birali pravi put. Sve što smo dobili i zaradili, zaradili smo sami, bez kredita.

A kako je moglo biti? Prije tjedan dana prošao sam kroz Rakovicu…ovo nije naša država iz 41. I nikada nije bila. Povijest ne možemo mijenjati. Našu povijest su obilježila tri čovjeka – Radić, Tito i Tuđman. Pa kom krivo, kom pravo!”, poručio je s govornice premijer Zoran Milanović.

“Ono što je bilo 1945. ne može se uspoređivati s onim što je bilo 1991. ili 2001. godine. Svatko dobronamjeran to zna, svatko dobronamjeran će to reći svojoj djeci, ali temeljna poruka ostaje – Hrvatska danas je moderna, demokratska država u kojoj vlada pravo, u kojoj vladaju prava svih njezinih građana bez obzira na njihovu nacionalnost, bez obzira na njihovo rođenje. Ta Hrvatska teško da bi postojala bez tadašnjeg vodstva partizanskog pokreta, ta država nikako ne bi postojala bez hrvatskih branitelja i bez onih koji su je 1991. godine nesebično odveli u pobjedu. Živjela moderna Hrvatska, živio hrvatski antifašizam. Volimo i gradimo svoju Hrvatsku, ovu našu današnju Hrvatsku”, zaključio je Milanović.

N1
N1
N1
N1
N1

Grabar Kitarović: Povijest je učiteljica života

“Povijest je učiteljica života i mora biti utemeljena na činjenjicama. Ovo mjesto simbolično sažima povijest. Hrvatski komunisti su pokrenuli ustanak u Hrvatskoj protiv okupacije koju je podupirao ustaški režim. To su činjenice koje danas, 74 godine od događaja, moramo utvrditi bez prijepora.

I danas kada se sjetimo 21.06.41., kada je krenula borba protiv zla, moramo se sjetiti i 91. kada je hrvatski narod imao snage reći ne zlu i tiraniji. Sjetimo se i Tuđmana i Bobetka, koji je bio član ovog odreda. Poštujući povijesnu istinu treba reći – borba za slobodu i nacionalnost bili su dugogodišnja borba. Vjerujem da poštujući istinu spremni smo priznati što se događalo po završetku rata. Pljačke, čistke. Govoreći o vrijednostima antifašizma trebamo odvojiti totalitarizam. Bez osjećaja umanjivanja njihovih zasluga možemo osuditi svaki zločin. Zločin je zločin. Želimo povijest prosuditi trijezno. Osnovni uvjet su sloboda i mir i međusobno poštovanje”, poručila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

“Crvena zvijezda petokraka bila je jedini ispravan put 1941. godine”

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček kazala je da je crvena zvijezda petokraka bila jedini ispravan put 1941. godine, ali da je hrvatski narod i 1991. godine znao prepoznati što je moralno ispravno te da je i danas zvijezda petokraka ispravan put.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić istaknuo je da se u mjesecu lipnju tijekom povijesti na području Siska zbilo nekoliko važnih događaja. Pored početka antifašističke borbe, koja je i danas identitet hrvatskog naroda, u tom se mjesecu 1693. vodila bitka protiv Turaka, a 1991. je osnovan 57. bataljun Hrvatske vojske, koji se 23. lipnja prvi put postrojio u Sisku, a navečer zauzeo mjesto na prvoj liniji bojišnice u Sunji.

U ime zemalja Antifašističke koalicije svečanost je pozdravio veleposlanik Kraljevine Norveške Henrik Ofstad i istaknuo da je Hrvatska bila dio svjetske politike protiv najužasnijeg političkog sustava koji je svijet ikada upoznao, jer je nacistička ideja počivala na zamisli da se neki ljudi rađaju superiorniji od drugih, što je opravdavalo pokušaj uništenja cijelog jednog naroda.