Brod hrvatske Obalne straže spašavao grčki tegljač

Vijesti 25. lip 201506:59 > 07:02
EPA/MALAYSIAN ROYAL NAVY

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je u srijedu kod otoka Mljeta akciju spašavanja grčkog tegljača s priključnom teglenicom kojem se pokvarilo kormilo, priopćilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Dubrovačka Lučka kapetanija primila je jutros u 3,40 sati, zbog kvara kormila, zahtjev za tegljenje “Christosa VIII”, tegljača s priključnom teglenicom koji plovi pod grčkom zastavom s četiri člana posade. Središnjica je pokrenula akciju pružanja pomoći posadi i plovilu u koordinaciji s dubrovačkom Lučkom kapetanijom i Obalnom stražom RH.

Sa zapovjednikom grčkog tegljača dogovorili su se da se otpusti priključna teglenica kako se ne bi oštetila ni ona ni tegljač te je odobrena privremena evakuacija posade za koju je MRCC Rijeka u 6,42 sati organizirao prekrcaj na Jadrolinijin putnički brod “Dubrovnik” koji je bio u blizini.

Grčka posada vratila se na tegljač nekoliko sati nakon evakuacije kako bi pripremila plovilo za tegalj, a središnjica je u koordinaciji s Obalnom stražom RH poslala motorni brod Obalne straže RH “Faust Vrančić”, koji bi onamo trebao doploviti večeras do 19 sati. Kako je predviđeno, ako grčka posada sama ne popravi kvar na brodskom kormilu, organizirat će se tegljenje plovila, priopćila je služba za odnose s javnošću Ministartva pomorstva, prometa i infrastrukture.