Centar za mirovne studije: Božinovićeve izjave su neuvjerljive

Vijesti 19. stu 202011:55 > 12:06
PIXSELL/Armin Durgut

Nakon što je jučer njemački 'Der Spiegel' objavio snimke za koje tvrde da pokazuju policijsku brutalnost prema migrantima koji iz BiH prelaze u Hrvatsku, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) izvijestilo je da je javnost suočena s drugim valom neutemeljenih optužbi na račun hrvatske policije.

Podsjetimo, njemački list “Der Spiegel” objavio je snimke za koje tvrde da prikazuju brutalnost hrvatske policije prema migrantima koji iz BiH pokušavaju prijeći u Hrvatsku. Video koji donosi list nastao je u ožujku 2020. u blizini mjesta Poljana. Za osobe u tamnim odorama tvrdi se da su pripadnici hrvatske policije koji prisilno tjeraju ljude iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, no na snimkama je nemoguće razaznati oznake MUP-a RH, a nasilnici su i lica sakrili fantomkama.

VEZANA VIJEST

Novinari lista Spiegel tvrde i da hrvatski policajci primjenjuju psihičko i fizičko nasilje te da koriste bičeve, palice i kamenje. Uznemirujuća videosnimka objavljena je na Der Spiegelovoj stranici.

MUP odbacuje tvrdnje o nasilju

Odbacujući tvrdnje o policijskom nasilju MUP podsjeća da je prvi val optužbi bio uoči donošenja odluke o ispunjavanju tehničkih uvjeta za pristupanje schengenskom prostoru, kao i tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

#related-news_0

“Oba navedena vala optužbi dolaze iz iste kuhinje, odnosno niza nevladinih organizacija koje su djelovale, odnosno još uvijek djeluju na području Bosne i Hercegovine dok nijedna od njih ne djeluje na području Republike Hrvatske. Cilj im je isključivo i samo diskreditirati Republiku Hrvatsku, negirati činjenice da Hrvatska ima pravo na zaštitu svojih granica, a konačni cilj je stvaranje pritiska i plasiranje negativne slike u javnosti kako bi se spriječilo donošenje odluke o našem članstvu u schengenskom prostoru”, kažu u MUP-u.

CMS: Neuvjerljive Božinovićeve izjave

“Ilegalna, nasilna protjerivanja izbjeglica i drugih migranata praksa su hrvatske policije u posljednje četiri godine. Mreža Border Violence Monitoring Network objavila je nove dokaze koji zorno razotkrivaju brutalnost ovih postupanja, video-istragu koji je objavio i Der Spiegel, a koja pokazuje i detaljno analizira na koji su način jedinice hrvatske policije uključene u mučenja osoba koje od Hrvatske traže sigurnost i zaštitu. Naoružani muškarci s fantomkama su u brojnim slučajevima mučitelji djece, žena i muškaraca izbjeglica, zbog čega smo od DORH-a zatražili istragu u srpnju ove godine.

#related-news_0

Ministar unutarnjih poslova Božinović je rekao kako će policija “istražiti i nove optužbe zbog sebe, MUP-a i Republike Hrvatske“, no nakon četiri godine izvještavanja međunarodnih i domaćih organizacija, institucija i medija o sustavnosti kršenja ljudskih prava koje čini hrvatska policija bez ijedne učinkovite i nezavisne istrage – očito je da su ovakve izjave neuvjerljive. Takve izjave, kao i ignoriranje tisuća svjedočanstava izbjeglica i drugih migranata, pa i ignoriranje svjedočanstava samih hrvatskih policajaca koji traže zaštitu od ilegalnih naredbi koje dobivaju i ne žele izvršavati neodgovorno je, nehumano i protuzakonito. Ylva Johansson, povjerenica EU za unutarnje poslove, također je za SRF Schweizer Radio und Fernsehen istaknula da je ovakvo postupanje neprihvatljivo i zabrinjavajuće te da hrvatske vlasti moraju odgovarati.

#related-news_0

 Ovaj video izašao je na nacionalnoj i međunarodnoj razini tjedan dana nakon što je Ured Europskog ombudsmana najavio pokretanje istrage temeljem pritužbe Amnesty Internationala o propustu Europske komisije da osigura poštivanje temeljnih prava u kontekstu graničnih operacija hrvatskih vlasti koje su financirane sredstvima EU.

Osiguravanje sigurnih i legalnih puteva važno za spriječavanje krijumčarenja

Jedan od fokusa istrage je propust uspostavljanja monitoring mehanizma nad radom policije kako bi se spriječilo kršenje ljudskih prava izbjeglica i drugih migranata – za koji je Hrvatska dobila novac od EU, no monitoring nikada nije uspostavila.

#related-news_0

Trenutno u Hrvatskoj svjedočimo situaciji u kojoj navodne počinitelje ne nadzire nitko, a svojim izjavama u medijima MUP odašilje poruku da je dostatno da počinitelji sami sebe nadziru – što ugrožava vladavinu prava u Hrvatskoj.

Osiguravanje sigurnih i legalnih puteva važan je za spriječavanje krijumčarenja, a uspostava monitoringa nad radom policije mora biti neovisan, a istrage transparetne.

Iako ova reakcija Ureda EU ombudsmana dolazi sa zakašnjenjem, dobro je vidjeti da institucije EU konačno pokreću istrage o načinu na koji se troše javna sredstva u kontekstu kršenja temeljnih prava na koja upozoravamo već četiri godine! Očekujemo da istrage budu neovisne i učinkovite te da se nezakonite i nehumane prakse na granicama konačno zaustave.”, priopćeno je iz Centra za mirovne studije.