Perković: Ovo je INA-ina platforma, ali netko ju je izgradio, postavio…

Vijesti 10. pro 202018:07 > 18:34
Sasa Miljevic / PIXSELL

Tvrtko Perković, operativni direktor INA-e za Istraživanje i proizvodnju nafte i plina, u Dnevniku N1 televizije objasnio je u kakvom je stanju Ivana D, platforma koja je nestala s površine za vikend.

Perković je kazao da je uzrok nesreće pucanje učvršćenja nosača platformi, a istraga će pokazati zašto je došlo do pucanja.

VEZANE VIJESTI

“Nije pukla noga, taj monopod nego su uslijed naprezanja četiri nosača koja su držala monopod i cijelu platformu, a koja su učvršćena na dnu – oni su pukli na samom dnu mora. Uslijed toga, platforma je izgubila stabilnost te se središnji dio savinuo i platforma se spustila na dno tako da su i sve cijevi koje su iz bušotine bile spojene na samu platformu još uvijek spojene na nju, samo više nisu na površini nego na dnu.”

Navodi da održavanje nije razlog nesreće.

“Isključili smo održavanje kao mogući razlog jer je platforma uredno i redovito održavana te su svi pregledi obavljani, a sam podvodni detaljni pregled je obavljen 2018. godine i nisu uočeni nikakvi strukturni problemi. Je li riječ o krivom materijalu, dizajnu ili nije sve obavljeno kako je trebalo kada se platforma gradila ili instalirala – to su mogući uzroci, ali istraga će reći što je posrijedi”, rekao je Perković i dodao:

“Ovo je INA-ina platforma, ali netko je tu platformu izgradio, postavio i mi to sve trebamo pregledati. Dizajn i konstrukciju platforme je napravila talijanska tvrtka Rosetti, a samo postavljanje je izvršila druga talijanska tvrtka. Ne sumnjam ni na koga, to su činjenice kojih se trebamo držati u istrazi.”

N1

Veliki gubici

Perković je istaknuo da bi ovakva nova platforma koštala oko 15 milijuna dolara, a komentirao je i kolike gubitke je izazvala ova nesreća.

“Kroz odštetu osiguranja nećemo dobiti ono što smo izgubili. Izgubili smo sigurno 13 do 15 milijuna dolara u vrijednosti platforme, zatim u izgubljena proizvodnja i sanacija… Definitivno je i narušen ugled.”

Potrebno je provesti cjelovitu istragu koja će otkriti detalje, ali Perković tvrdi da do onečišćenja nije došlo.

#related-news_0

“Nije došlo ni do kakvog onečišćenja jer su svi sigurnosni sustavi funkcionirali i to je vrlo bitno.”

Istaknuo je da je polje na kojem se nalazila Ivana D ima još znatne količine plina koje će se nastaviti iskorištavati.

“Šanse da je se rekonstruira su jako male, postoji šansa da bušotinu vratimo u životu, u proizvodnju, ali na koji način – to je prerano za govoriti. Bušotinu moramo dodatno osigurati da joj priđemo. Samo polje gdje je bila Ivana D ima još znatne količine plina i tamo ćemo i dalje proizvoditi s drugih bušotina, ali ovu bušotinu smo u ovom trenutku nažalost izgubili”, kazao je Perković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.