Pirotehničari nisu očekivali mine na kobnom području?

Vijesti 14. ruj 201517:21 > 17:30
N1

Pirotehničari koji su radili na razminiranju terena u Sabljacima Modruškim u Karlovačkoj županiji, navodno nisu očekivali da će na poručju na kojem su pirotehničari stradali, biti mina.

Kako tvrde izvori N1, prema nacrtima mine se nisu trebale nalaziti na tom području.

Pirotehničari su osobno morali prolaziti kroz minirano područje zbog neravnog terena pa strojevi više nisu mogli nastaviti s radom.

Danas je bio prvi radni dan tvrtke na ovom području. Kako kažu, svi su pirotehničari opremljeni radio vezom. Kad su začuli detonaciju zvali su jednog po jednog i kad se neki nisu javili znali su da se nešto dogodilo. Inače, svi pirotehničari rade taj posao već 15 do 20 godina. U trenutku nesreće, uz pirotehničare su bile tri ekipe hitne pomoći koji su ih odmah prevezli u ogulinsku bolnicu.

Liječnici kažu da su ozljede bile takve kao da pirotehničari nisu nosili balistička odijela. Istodobno je na pomoći stradalima radilo nekoliko timova liječnika za svako područje na tijelu koje je stradalo.

Razminiranje će se nastaviti već sutra, ali će teren obilaziti samo strojevi. Procedura je takva da pirotehničari ne rade nekoliko dana dok se ne oporave od šoka.

Inače, prosječna plaća pirotehničara je 13 tisuća kuna bruto i to samo kada rade puni mjesec. Ovo je trebao biti prvi mjesec u kojem bi radili sve dane.

Podsjećamo, nesreća se dogodila jutros oko 8.30 sati. Od posljedica eksplozije protupješačke odskočne mine PROM-1 jedan je pirotehničar preminuo, dok je drugi teško ozlijeđen.

Pirotehničar (26) tvrtke Detektor d.o.o iz Vukovara preminuo je u ogulinskoj bolnici nakon što je ozlijeđen danas prilikom razminiravanja u Sabljacima Modruškim, u Karlovačkoj županiji.

Njegov je kolega (37) zadobio teške tjelesne ozljede i nalazi se u bolnici.

Ravnateljica ogulinske bolnice Jadranka Francetić, nedugo po primitku pirotehničara kazala je:

‘Zaprimili smo dvojicu teško stradalih pirotehničara. Obojica su u teškom stanju, a jedan se bori za život. Naši su djelatnici sanirali nastale ozljede, ali tražimo helikoptersku pomoć kako bi nastavili liječenje u jednoj od zagrebačkih klinika. Tijekom dana ćemo vidjeti hoće li biti potrebe da i drugi pacijent bude prebačen na liječenje u Zagreb, kazala je

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiravanje (HCR) Dražen Jakopec potvrdio je da su prilikom eksplozije mine ozlijeđeni pirotehničari iz vukovarske tvrtke Detektor.

Projekt razminiravanja poljoprivrednog zemljišta u općini Josipdol započeo je prošli tjedan, u četvrtak. Riječ je o 3,7 četvornih kilometara površine koji su trebali biti razminirani u sljedećih 120 dana. Vrijednost projekta koji se većim dijelom financira iz fonda EU jest 29 milijuna kuna.