Osim na Sex, Frljić pozvao Karamarka na debatu o slobodi

Vijesti 16. lis 201508:05 > 08:10
Goran Kovacic/PIXSELL

Intendant riječkog HNK Ivana pl. Zajca, Oliver Frljić bio je gost u Novom danu. Tema razgovora, dakako, bila je razmjena paljbe s najvećom opozicijskom strankom, odnosno predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

Karamarko je, podsjetimo, izjavio da riječko Hrvatsko narodno kazalište nije ni hrvatsko niti narodno te najavio da će intendant biti smijenjen po dolasku HDZ-a na vlast. Frljić je uzvratio, ali i HDZ-ovci, koji su njegove poteze, primjerice, pozivanje Karamarka na predstavu “SEX!” sa fasade HNK, nazvali niskima i prizemnima.

Poziv na ‘Sex’ izazvao je i prije same večerašnje premijere ogromno zanimanje publike, ali i onih koji kazalište vide kao prijetnju. Zašto je i kome HNK u Rijeci opasnost, zbog koje se prijeti političkim smjenama?

Mislim da je HNK mnogima prijetnja, jer se ne uklapa u dominantnu ideju što bi nacionalna kultura trebala biti. Na HNK se, kao što znate, osvrnuo i pretendent na premijer stolicu, Tomislav Karamarko.

Koga ste sve pozvali na premijeru porukom na pročelju Dođite na “SEX!”?

Osim što smo pozvali gospodina Karamarka, htjeli smo pokazati da ovaj način javne komunikacije nedopustiv i predstavlja zastrašivanje. Gospodin Karamarko i drugi koji priželjkuju moju smjenu moraju znati proceduru kojom se smjenjuju intendanti HNK. Dakle, na prijedlog Kazališnog vijeća odluku donosi Grad Rijeka, što se šalje na potvrdu ministru kulture. Gospodin Karamatko mogao je to naučiti ako ga zanima bilo kakav razgovor o kazalištu.

Jedni vam prijete smjenom, a drugi, poput premijera Milanovića osobno, vas uzimaju pod zaštitu? Znači li to da je HNK u Rijeci SDP-ovo kazalište?

Ja ću vas podsjetiti da imam povijest komunikacije s premijerima. Recimo, 2008. predstava Bakhe zabranjena je od današnjeg Laburista Milana Štrljića i to nakon što se, kao građanin, oglasio Ivo Sanader. Ja smatram da nema potrebe da se političari miješaju u rad kulturnih ustanova. Nadam se da će kulturne institucije moći funkcionirati bez ovakvih pritisaka i uzimanja pod zaštitu. Građanska dužnost svake javne osobe je da osudi ono što je Karamarko izjavio protiv HNK.

Gradski vijećnik HDZ-a jučer je osporio samo vaše imenovanje, nazvavši ga sumnjivim koruptivnim djelom. Nije li to sumnja koja izlazi izvan umjetničke rasprave o kvaliteti repertoara ili slobode umjetnosti?

Pa ne znam. Mislim da je riječki HDZ bio protiv mog imenovanja i kandidature i prije, zato i proizvode medijske spinove. Kazalište ih isključivo zanima kao vrsta instrumenta za političku borbu – nitko od njih nije ušao u kazalište, a to znam jer znam neke vijećnike. Osim toga, vjerujem da stoje iza niza događaja oko HNK. Primjerice 5. kolovoza kazalište je bilo doslovno pod okupacijom, gledatelji Drugog rata nisu mogli izaći, jer je razularena masa stajala vani, policija je morala formirati koridor, a jedan novinar je pretučen. Takve stvari HDZ podgrijava svojim izjavama i njima, pretpostavljam, ovakav HNK predstavlja prijetnju – nisu u stanju diktirati kakva vrsta programa će se proizvoditi.

Smatrate li politiku opasnom za kazalište, odnosno logiku po kojemu bi riječko HNK trebalo biti SDP-ovo, osječko HDSSB-ovo kazalište…

Ovo što mi radimo u riječkom HNK izlazi iz okvira dnevne politike. Došli smo s programom u kojemu navodimo da želimo revidirati koncept nacionalnog kazališta u 21. stoljeću, preispitati je li to prostor kulturne dominacije većine ili svih građana Hrvatske. Tim je znakovitija izjava Tomislava Karamarka da riječki HNK nije ni hrvatsko ni narodno. Što bi to značilo? Ako mi otvaramo prostor manjinskom i ugorženom u društvu? Htio bih naglasiti da svi porezni obveznici izdvajaju sredstva za ovo kazalište i imaju pravo da ih ono reprezentira.

Kakvo je raspoloženje, odnosno atmosfera uoči večerašnje premijere? Ima li pritisaka?

Mi osjećamo različite pritiske, ne samo u predizborno vrijeme, već od početka mandata. Ovo je nama normalno stanje. Ja redovno primam prijetnje, navikli smo se i ne želimo zato odustati. Smatram da HNK Rijeka predstavlja novu kulturnu paradigmu ne samo u Hrvatskoj nego i šire.

Očekujete li da će biti problema na premijeri?

Zasad nemam nikakve informacije da se bilo što priprema. Vidjet ćemo. Htio bih pozvati gospodina Karamarka da ako želi raspravljati o kazalištu, povijesti kazališta i onome što bi kazalište trebalo biti, vrata HNK u Rijeci su mu otvorena. Pozivam ga na javnu debatu da iznese svoje mišljenje i da vidimo što on o kazalištu i slobodi zna. Mi ćemo ga rado ugostiti.

Je li došao odgovor na poziv na predstavu?

Zasad nemamo odgovor. Pozvali smo ga na večerašnju predstavu, a ovo je sada drugi poziv. Ako nalazi vremena u svom rasporedu rado bih razgovarao s njim o kazalištu i njegovim pogledima na kulturnu politiku. Ovakve izjave podsjećaju me na Srbiju gdje premijer Aleksandar Vučić kontrolira sve kulturne institucije. Mislim da bismo mogli imati sličnu situaciju kada bi Karamarko postao premijer.

I u Srbiji sam imao problema s predstavom Zoran Đinđić, vršeni su razni pritisci, a izvedena je pred predsjedničke izbore na kojima je pobijedio aktualni predsjednik Tomislav Nikolić.

Sa zebnjom iščekujem što ste se dogoditi nakon ovih izbora.

Javne osobe se izjašnjavaju za koga treba glasati na izborima, je li to njihov posao?

Nije. To je optiranje za jednu političku stranku ili koaliciju. Mislim da se kulturni radnici ne bi trebali tako izjašnjavati. Ne vjerujem u sustav političke reprezentacije, u to smo se mogli uvjeriti od početka 90-ih ovamo. To je pacifizacija i ubijanje klasne svijesti i te nedjelje volim trošiti na pametnije stvari.