Ustavni sud odbio banke: Moraju se držati zakona

Vijesti 12. stu 201511:02 > 11:05
PIXSELL/Patrik Maček

Ustavni sud je nakon dugo vremena održao konferenciju za novinare na kojoj se govorilo o "aktualnim događanjima u vezi s Ustavnim sudom" te posupkom ocjene ustavnosti zakonâ o kreditnim institucijama i potrošačkom kreditiranju.

O konverzija kredita

Kada je riječ o konverziji kredita, poručili su da su je Ustavni sud odbio donijeti privremenu mjeru obustavljanja konverzija do donošenja ocjene ustavnosti spornih zakona.

Naime, Ustavni sud je do danas zaprimio prijedloge za ocjenu ustavnosti spornih zakona od osam poslovnih banaka, koje djeluju u RH i 4 fizičke osobe, čija imena Omejec nije htjela iznositi.

“Svi predlagatelji su ponijeli i prijedloge kojima od suda traže da sud privremeno obustavi izvršenje svih akata i radnji, koje se rade po tim osporavanim zakonima”, kazala je dodajući: “Ustavni sud je ocijenio da te prijedloge za izricanje privremene mjere neće prihvatiti. Oba osporena zakona i dalje su u primjeni i dalje obvezuju svoje adresare”.

Nema sankcija za sutkinje

Omejec je obznanila i da Ustavni sud neće ništa činiti po pitanju Banić i Bagić, ali i da je jedino što se može napraviti – ostavljeno njihovoj savjesti te da one od Sabora trebaju zatražiti vlastito razrješenje.

“Sabor nije konstituiran, Vlada obavlja samo tehničke poslove. Ništa ne smije biti na putu Ustavnom sudu da neometano obavlja svoju ulogu. Stoga do konstituiranja Sabora i Vlade o ovim dvama slučajevima ja se neću izjašnjavati u svojstu predsjednice ustavnog suda. Ni Ustavni sud neće na ta pitanja odgovarati do tog vremena”, komentirala je Omejec i aferu oko plagiranja.

Banićkini kontakti s Mamićem

Ustavni sud, koji je najviše pravosudno tijelo u zemlji, u zadnje se vrijeme nalazi u središtu medijskih skandala. Naime, najprije je objavljeno da su osumnjičenici iz nogometnog kluba Dinamo kontaktirali sutkinju Banić, pokušavajući si isposlovati povoljnije uvjete oko pritvaranja.

“Žao mi je što su moji privatni i površni kontakti s Mamićem doveli do propitivanja vjerodostojnosti Ustavnog suda”, kazala je Banić, te napala medije.

“Sve u tzv. slučaju Banić je priča o vama medijima i tajnim službama. Ne znam kako je moje tajno praćenje od strane tajne policije došlo u medije, ni zašto je objavljeno kad je objavljeno. Neosnovanost tog praćenja se dokazuje pravnim putem, a ne preko medija i na konferencijama za tisak”, kazala je.

Kada je upitana o čemu je komunicirala prilikom svog druženja s Mamićem, odnosno je li bilo riječi o pomoći kontroverznom nogometnom dužnosniku u pravosudnim postupcima, ona je kazala da “s gospodinom Mamićem nisam ništa dogovarala i nije tražio pomoć. Mi smo se družili u većem društvu i ta druženja bila su lišena od razgovora o njegovom ili mom poslu.”

Bagić se ispričala zbog plagijata

Prošloga tjedna je i sutkinja Snježana Bagić optužena za plagijat, što je Omejec odbila komentirati.

“Rad koji se spominje u članku nije znanstveni niti je pripremljen za znanstvenu publikaciju. Radni je dokument za potrebe rasprave ne okuruglom stolu o javnosti sjednica ustavnih sudova iz studenog 2014. godine”, branila se. Objasnila je pisala o javnosti djelovanja sudova “pa sam se poslužila radom glavnog tajnika Ustavnog suda, na koji me kolega Antić sam uputio”.

“Propust za koji sam odgovorna je što nisam označila cijele dijelove. Ne ispričava me ni to što je rad pripreman za skup. Kolegi Antiću sam se odmah ispričala, a nakon okruglog stola sam rekla da sam koristila taj rad. G. Edina Šarčevića iz fondacije Centar za javno pravo sam zamolila da skine prilog s internetskih stranica centra”, kazala je Bagić.

“Propust postoji, za njega snosim osobnu odgovornost. Dovela sam u pitanje dignitet Ustavnog suda zbog čega se ispričavam i javnosti i svojim kolegama”, kazala je.

“Projekt”

Upitana vezano za konverziju kredita jesu li na Ustavni sud vršeni pritisci, Omejec odgovara:

“Ne, kategorički odgovaram – ne. Već sam u priopćenju za javnost navela da se oko tog slučaja pletu silne mreže laži i neistina, netočnih informacija koje stvaraju konfuziju u javnosti. Žao mi je zbog toga, jer tako ne možemo funkcionirati”, izjavila je Omejec, a zatim je prešla na teške optužbe na račun SDP-a.

“Puno je toga izneseno u javnosti što postupno odvodi od obrisa nečega što se može nazvati svojevrsnim projektom”, kazala je, ispričavajući se što mora to reći.

Citirala je jednog “nositelja izvršne vlasti” koji je pred senatom Sveučilišta izjavio da sveučilište nije ustavna kategorija, ali da “bez njega ne možemo, a bez Ustavnog suda možemo”. Osim što je to netočno, Omejec je zaključila: “Projicira se slika što bi se trebalo događati s Ustavnim sudom u budućnosti, a to je da nam ne treba… Zato želim poručiti cijeloj javnosti – čuvajmo demokratske institucije naše zemlje kao zjenicu oka svoga. Destrukcija nikad nije bila sretan izbor kad je u pitanju budućnost naše zemlje”.