Afera s plavim dizelom: Sud raspliće kako su iz hrvatske tvrtke nezakonito iscurili deseci tisuća litara

Crna kronika 15. tra 202421:31 0 komentara
Pixabay/ILUSTRACIJA

Je li tijekom 2018. i 2019. Robert Reberski, voditelj iz tvrtke Crodux derivati preprodavao plavi dizel onima koji za to nisu imalI odobrenje, te na taj način nezakonito zarađivao? Pitanje je to na koje se traži odgovor u sudskom procesu što je u ponedjeljak nastavljen na Županijskom sudu u Zagrebu.

Naime, tužiteljstvo tvrdi da je Reberski od travnja 2018. do ožujka 2019. organizirao da se plavi dizel iz Crodux derivata prodaje obrtu iz okolice Križevaca koji, prema optužnici, na kupovinu te vrste goriva nije imao pravo.

Lažna dokumentacija za gorivo

Izdao je, navode istražitelji, ukupno 14 naloga za prodaju plavog dizela obrtu, a kasnije je, sumnja se, napravio lažne potvrde iz kojih je proizlazilo da je plavi dizel zapravo kupovala tvrtka iz Solina koja je imala odobrenje Carinske uprave za to gorivo.

Osim za zlouporabu položaja i ovlasti, Reberski je zato optužen i za krivotvorenje.

Odlazak iz Crodux derivata

U međuvremenu je morao napustiti Crodux derivate, a tvrtku je u studenom 2022. preuzeo slovenski Petrol. Inače, tužiteljstvo tvrdi da je Reberski Crodux derivate oštetio za oko 110 tisuća eura, dok je sebi istovremeno zaradio oko 31 tisuću eura.

Reberski se danas nije pojavio na sudu. Njegov odvjetnik objasnio je da je nakon karijere u Crodux derivatima počeo voziti kamion, a zbog lošeg vremena nije uspio na vrijeme prijeći La Manche i stići na suđenje.

Ipak, svjedoci koji su se pojavili, mahom vozači koji su surađivali s Crodux derivatima, opisali su kako ih je Reberski slao na isporuke plavog dizela.

Jesu li malverzacije moguće?

“Imali smo kartice s kojih se skidala količina plavog dizela nakon što bismo ju isporučili. Doduše, Reberski nam je znao reći da će ju on provući i da mi, nakon isporuke, nastavimo dalje transport”, objasnio je jedan od vozača.

Naime, radilo se o kartici kojom se kontrolirala količina plavog dizela na koju su pojedine tvrtke i obrti imali pravo tijekom godine.

Sve je nadzirao jedan čovjek

“Obrtu u okolici Križevaca vozili smo plavi dizel po uputama Roberta Reberskog. Tamo bi nas dočekao vlasnik tog obrta ili njegovi zaposlenici”, prisjetio se jedan od vozača.

Na pitanje li znao na koliko plavog dizela je ovaj obrt imao pravo odgovorio je kako to nije znao budući da im je Reberski govorio da će provući karticu za njihove isporuke.

Prisjetio se da je plavi dizel vozio i tvrtki iz Solina. “Oni su nekad bili navedeni nalozima za isporuku goriva koje smo istovarivali u dvorištu obrta kod Križevaca”, zaključio je.

Suđenje se nastavlja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!