Analitičar: Plenković ima veliku sreću što ima ovog čovjeka

Vijesti 27. srp 202307:16 > 12:07 0 komentara
Ivica Galovic/PIXSELL

Po novom mjesečnom istraživanju javnog mnijenja za srpanj 2023. HDZ-u štrajk u pravosuđu, plinska afera i trakavica s imenovanjem šefa tajne službe nisu nimalo naškodili vladajućem HDZ-u i premijeru Andreju Plenkoviću. S visokih i stabilnih skoro 30 posto podrške Plenković može mirno na odmor. No, s obzirom na to da s jeseni ulazimo u superizbornu godinu, za sigurno osvajanje optimalne većine, mnogi misle kako bi Plenković mogao posegnuti za promjenama u Vladi, pogotovo onih ministara koji su aferama punili medijske stupce posljednju godinu dana.

Politički analitičar Davor Gjenero nam kaže kako nema indicija da bi se takvo nešto moglo dogoditi, međutim, dodaje da je premijer Andrej Plenković mogao naučiti nešto iz onoga što mu je uspjelo s ministrom graditeljstva Brankom Bačićem.

“To je bio resor koji je pod dvojicom minstara izrazito loše funkcionirao, a onda je Plenković doveo kompetentnog čovjeka, koji je u nepovoljnim okolnostima u kratkom roku napravio golemi iskorak”, kaže Gjenero i dodaje: “Možete li zamisliti kako bi resor funkcionirao da je optimalno vođen u razdoblju kad je za tim bila najveća potreba?”

Politički analitičar smatra da slučaj Bačić govori da je jako dobro kad stvari ne štimaju napraviti izmjenu, ali pod uvjetom da imaš kompetentnog čovjeka koji može obaviti posao.

N1

“Plenkovićev problem je dubina njegovog kadrovskog bazena”

No, ističe Gjenero, ono što je Plenkovićev problem je dubina njegovog kadrovskog bazena. “Iako HDZ ima najdublji kadrovski bazena od svih političkih stranaka, iz slučaja Bačić vidimo da se on mora odreći čovjeka koji mu je bio na jako važnom mjestu u Saboru da bi ga prebacio na drugi posao”, kaže Gjenero i dodaje da je očito da mu u Saboru sve funkcionira i da je Plenković našao adekvatnu zamjenu za Bačića.

Gjenero kaže da tamo gdje ima rezervu, nekoga tko može napraviti dobar iskorak da bi bilo dobro da to napravi. “Ali jako je upitno ima li nekog takvog”, kaže naš sugovornik i dodaje da Plenkoviću ekonomski resori ne funkcioniraju od odlaska Martine Dalić iz Vlade.

“Plenković više nikad nije mogao naći u svom kadrovskom bazenu nekoga sa tim potencijalom”, ističe politički analitičar. Smatra da je Plenković našao dobru zamjenu ministru Zdravku Mariću “ali da ne vidi da u rukavu ima zamjenu za ministra gospodarstva”.

“Plenković nikako ne smije mijenjati ministra obrane”

Naglašava kako Plenković nikako ne smije mijenjati ministra obrane Marija Banožića.

Također dodaje da Plenković ima veliku sreću da za potpredsjednika Vlade ima Tomislava Medveda. “On je pristojan, strpljiv i racionalan čovjek, koji nije nasilan i zna razgovarati s ljudima. I očito je da je u kriznoj situaciji koja je nastala, Medved, s pozicije potpredsjednika Vlade, pretpostavljenog ministru obrane, odradio odličan posao. Ali, Plenković ne smije riskirati čak ni to da razrješi Banožića i na njegovo mjesto imenuje Medveda, ako bi to i Medved i prihvatio”, ističe Gjenero.

“Tu jednostavno do kraja mandata mora raditi s onim što ima”, zaključuje Davor Gjenero.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!