Plenković: Milanović je poništio kampanju SDP-a i učinio mu medvjeđu uslugu

Vijesti 15. tra 202411:24 0 komentara
N1

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković drži konferenciju za medije.

Plenković kaže kako očekuje veliku podršku na izborima te kako je njegova stranka vodila dobru kampanju. “Ova kampanja bila je neobična po nekoliko elemenata. Izuzetno je kratka, imamo taj bizaran dan, srijeda, van sve dosadašnje prakse. Milanović je prije par tjedana napravio diverziju na ove izbore, maknuo je sa strane Grbina…”, rekao je Plenković na početku pressice. Dodao je i kako je Milanović svojim potezom poništio kampanju SDP-a i učinio mu medvjeđu uslugu. “Što se tiče nas, imamo program, viziju Hrvatske koja je potpuno drugačija od onoga što bi bila alternativa predvođena Milanovićem i njegovim jatacima.”

Dodaje je i kako Milanović “Gura Hrvatsku u ruski svijet” i to “u trenutku kad Rusija već dvije i pol godine vrši agresiju na Ukrajinu”.

Plenković je govorio i o brojnim projektima koje smatra uspjesima svoje Vlade, a ponovio je i predizborna obećanja o dodatnim godinama staža za žene za svako rođeno dijete, kao i ono o priznavanju mirovinskog staža za studente koji rade.

Spomenuo je i zagrebačku gradsku vlast, rekavši kako žele riješiti neadekvatno riješeno pitanje otpada. “Oni koji danas vode Zagreb nisu iskoristili šansu koju su iskoristili HDZ-ovi gradonačelnici i Zagrepčani sada plaćaju najveću stopu poreza na dohodak. Mogli smo svi imati veće plaće, grad to nije učinio”, kaže govoreći o poreznoj reformi. Plenković kaže kako imaju i konkretne ideje za rasterećenje prometnih gužvi u glavnom gradu. “Mi smo Zagrebu itekako pomogli”, kaže.

Na pitanje novinara o snimkama koje su iscurile i u kojima Plenković vrijeđa saborske zastupnike oporbe, on kaže kako to nije trebalo biti javno i da se na internim sastancima slobodnije govori. “S obzirom na ono što smo mi od njih doživjeli u proteklih osam godina, rekao sam malo slobodnije ono što cijelo vrijeme govorim javno.”

Pozvao je još jednom glasače DP-a da se vrate matici i rekao kako je HDZ stranka koja djeluje na tragu zaštite hrvatskih nacionalnih interesa. “DP je izašao s nekim plakatom na kojemu sam ja neki četnik. Ti isti ljudi su mene kazneno prijavili, lažno naravno, insinuirajući da mi potičemo dolazak ilegalnih migranata u hrvatsku. Iz tog je bazena došao Bezuk, nije on došao ničim izazvan na Markov trg i pucao u Banske dvore i skoro ubio hrvatskog policajca kojeg dobro poznam. To je nešto što je DP relativizirao, to je praksa političke stranke kojoj je normalno pucati po vladi jer  su valjda zaslužili. Nema tu ničeg posebnog”, kaže.

Na pitanje zna li tko je pustio snimke u javnost, kaže da ne zna.

“Osovina zla”

Nacional je u nedjelju objavio snimku u kojoj Plenković komentirao predsjednika Republike Zorana Milanovića i pet medija u Hrvatskoj, među kojima i N1.

“I on meni ima tretman kao da je bog kandidat za premijera. Umjesto da ga svi razore, da ga mediji ne prate, izoliraju ga, da mu na presicu ne dođe nitko. Shvaćate? Nema te kulture dovoljno u hrvatskom političkom prostoru da prepozna kakve se katastrofalne demokratske anomalije trenutno zbivaju. I kaos informacijski. Jer ova klika lijevih medija, pet ključnih medija koji nas ruše, a njega ne diraju ili ga dižu… To je Nacional, to je N1, to je Index, to je 24 sata i to je Telegram”, objavio je Nacional.

Pitali smo premijera za komentar. “I to je bila stilska figura, ništa posebno. Ne mislim da ste zli, nego kad govorite ljudima koje ne vidite svaki dan morate malo plastičnije dočarati procese. … Nikom  ne zabranjujem dolaske na pressice, ne biram novinare kojima ću odgovarati na pitanja.. Nego kažem kakva je politička linija da oni koji imaju manje ifnormacija od mene razaberu. To je bila stilska figura, ja imam pravo na svoje mišljenje na zatvorenom sastanku, to ja javno niti govorim niti ću govoriti”, kaže.

Penava ga je pozvao na sučeljavanje. “Ma dobro, to što bi se predstatnici malih stranaka htjeli igrati s neim tko je velik, oni nemaju kila za takve utakmice”, kaže.

Ponovno je spomenuo DP i pozvao njihove glasače da se vrate matici.

“Mene kao predsjednika HDZ-a neće ucjenjivati nitko, bila je ta ružna epizoda 2015., kad su mog prethodnika manje stranke ucijenile. Rekli su mu da on ne može biti premijer. Dobio je tada 59 mandata. Ja sam 2016. u kampanji rekao da što god bilo, kandidat je predsjednik HDZ-a, to se dogodilo 2016. i dogodit će se opet”, kaže Plenković.

Kaže i kako u ovoj kampanji nije mogao građanima priuštiti sučeljavanje jer se nije imao s kim sučeliti.

Na ponovna pitanja o snimkama, Plenković kaže da je u pitanju bio sastanak za 300 ljudi. “Bilo je u subotu, bili su svi čelnici temeljnih ogranaka, gdje smo kao kandidati, govorio je i Jandroković, Herman i Kruno Katičić. Nećete govoriti tako da vam netko unaprijed napiše govor nego govorite plastično”, kaže.

Plenković odbacuje da je Ninu Raspudića nazvao izrodom. “Nikada to nisam rekao”, kaže.

Kaže i kako mu ove snimke neće naštetiti u postizbornim slaganjima. “Ja sam konzistentan. Čelnici DP-a žele normalizirati to da je netko dođe i puca. Most ima križarski rat protiv mene jer su, zahvaljujući svojoj nelojalnosti… Naravno da oni nisu netko koga biram za partnera, neće mi trebati, pobijedit ćemo”, kaže.

Na pitanje je li snimka namjerno puštena. Plenković uz osmijeh kaže: “Sviđa mi se , ovo je bio cunning plan.”

Još jednom je pozvao birače DP-a da glasaju za HDZ. Podsjetio je i kako je Penava na stranačkim izboriam izgubio pa otišao u DP, koji je, pak, osnovao još jedan bivši HDZ-ovac, Miroslav Škoro, koji se više ne bavi politikom.

“Uvjereni smo da smo radili dobro, da je naš program najbolji”, poručuje Plenković. “Milanović prasak je bio prasak koji je kao balon otišao dolje. Ja sam čuo da je moj prijatelj Bračanin Bauk kandidat u prvoj izbornoj jedinici. Ja o njemu nisam ništa čuo, da jutros nisam u šest pregledao presscut, ja za njega ne bih ni čuo”, kaže.

Politico je objavio tekst u kojemu Plenkovića spominje kao mogućeg predsjednika EK-a. “I to sam vidio. Mi podržavamo Urusulu von der Leyen. Kako se kod nas spekulira, tako se i tamo spekulira. Nema tu ništa novog. Moj posao bi, ako narod bude dobre volje i glasao onako kako mi mislimo da treba, će biti isti kao i sad”, kaže.

Čista petica – Milanoviću

Plenković kaže i kako Milanoviću daje čistu peticu za 2020.

Podsjetio je na raspuštanje Sabora, izbore, davanje mandata…

“Bio je briljantan, najbolji predsjednik ikad, nikad brže nismo ogformili Vladu. Ja se nadam da ćemo ponovit proceduru, to je to”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!