Mogu li DP i SDSS biti na istoj strani? Plenković: “Mislim da je moguće da i jedni i drugi surađuju s nama”

Vijesti 23. tra 202418:42 > 18:57 2 komentara
N1

HDZ je danas predao kandidacijske liste za izbore za Europski parlament.

Na početku je Andrej Plenković, nakon predaje lista, još jednom nabrojao kandidate koji su se našli na HDZ-ovoj listi za europske izbore.

To su redom: Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Željana Zovko, Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Marko Pavić, Ante Mihanović, Danijel Marušić i Marijana Petir.

“Vjerujem da će lista biti pobjednička kao i dosad. Očekujemo više i potpore birača i više mandata nego zadnji put”, rekao je te istaknuo da upravo HDZ predvodi europsku politiku u Hrvatskoj.

Na pitanje o razgovorima s Domovinskim pokretom rekao je: “Čuli smo se danas, sutra ćemo nastaviti razgovore. Poštujemo volju birača koji su najveće povjerenje dali HDZ-u. U poziciji smo kao relativni pobjednik da po treći put pristupimo sastavljanju parlamentarne većine, to ćemo, uvjeren sam, učiniti i onda brzo slijedi formiranje Vlade. Moramo što prije završiti političke pregovore i prionuti poslu. Izbori služe zato da dođemo na demokratski test pred narod.”

Na pitanje o kombinacijama u igri rekao je: “Razgovarat ćemo svakako s Domovinskim pokretom, razgovaramo i sa svim zastupnicima nacionalnih manjina. Razgovarali smo i s predstavnicima liberalnih stranaka. S ovim koji se a priori uvjeravaju da bi gubitnici trebali sastavljati većinu, izlišno je pomišljati na razgovore s njima. Vladu sastavljaju pobjednici, ne gubitnici.”

Mogu li DP i SDSS na istoj strani? “Mislim da je moguće da i jedni i drugi surađuju s nama.”

Kako? “Pa lijepo. Razgovori se vode. Imali smo slične situcije u prethodnom mandatu. Ako postoji konsenzus programskih načela, onda se sve može dogovoriti, a mi imamo puno iskustva. Malo mi je nekad i žao kolega iz opozicije koji umjesto da su čestitali, koprcaju se u deluziji da će sastaviti Vladu. Neće.”

Na pitanje dolazi li u obzir deratifikacija Istanbulske konvencije, u kontekstu suradnje s Domovinskim pokretom, rekao je: “Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe. Riješili smo tu dilemu rodne ideologije. Naše su pozicije jasne. Ta tema je što se nas tiče apsolvirana.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare