Plenković objavio koje alate Vlada može iskoristiti da zaustavi poskupljenja

Vijesti 13. sij 202310:54 > 12:04 2 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u 11 sati se održava sjednica Vlade. Premijer Andrej Plenković u uvodnom je obraćanju za poduzetnike, koji su neopravdano podigli cijene prilikom konverzije kune u euro, najavio novčane kazne.

Andrej Plenković je na početku zahvalio Nataši Tramišak i Ivanu Paladini na doprinosu resorima. Najavio je predstavljanje Branka Bačića kao novog ministra graditeljstva, a Šime Erlića kao novog ministra EU fondova.

“Imali smo niz političkih sastanaka. U posjetu je bio g. Žigmanov, primili smo gđu Vojnić, u Zagrebu je bio i ministar vanjskih poslova Srbije g. Dačić. Otvorili smo relevantne teme u odnosima između Hrvatske i Srbije.

Imamo slučaj osmero državljana u Zambiji o čemu redovito govore ministar Piletić i Grlić Radman. Vidjeli smo da je jučer sud donio odluku da se brane sa slobode. Hrvatska diplomacija je u kontaktu putem konzularnih službenika, pomažu našim državljanima. Nastavit ćemo s pružanjem pravne pomoći.

Razgovarao sam i s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim, iskazao mu podršku, dogovorili smo daljnju pomoć Ukrajini.

Kad je riječ o današnjim odlukama, osvrnut ću se na dvije – potporu Sisačko-moslavačkoj županiji, osigurat ćemo dodatna četiri milijuna eura za Sisak i tri milijuna eura za Glinu vezano za oporavaka od potresa.

Dio trgovaca već korigirao cijene

Predvidjeli smo posebnu točku vezano uz praćenje kretanja cijena od uvođenja eura. Vlada je prošli tjedan zadužila inspektorat da krenu u akciju. Cilj aktivnosti je identificirati subjekte koji su prilikom konverzije neopravdano podigli cijene i direktno išli nauštrb kupovne moći i nanijeli štetu.

Danas će biti i informacija o praćenju kretanja cijena pa ćemo čuti od predstavnika inspektorata konkretne informacije.

Kod subjekata kod kojih se utvrdi neopravdano podizanje cijena, ako ih u roku ne vrate, snosit će novčane kazne. Velik broj subjekata je odmah korigirao cijene na period od prosinca, to je dobar primjer.

Uočimo li daljnje kršenje zaključka Vlade, imamo niz alata za zaštitu potrošača. Riječ je o mogućem vraćanju cijena na ranije razdoblje, ukidanje subvencija (regulirali smo znatno nižu cijenu struje)… Sve nadležne službe primaju velik broj pritužbi građana. Pozivamo ih da informiraju inspektorat, Poreznu upravu itd. o bilo kojim situacijama za koje vide da su u suprotnosti s jednostavnom matematičkom zamjenom cijena. Na europskoj se razini poduzimaju napori smanjenja stope inflacije, bitno je u tom kontekstu izbjeći neopravdano dizanje cijena čime se direktno smanjuje kupovna moć građana. Važna je društvena odgovornost i ponašanje koje nije profitersko.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare