Bauk: Pad MiG-a nije za ostavku Banožića, ali ima 20 drugih razloga za to

Vijesti 08. pro 202217:05 0 komentara
N1

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk, gostovao je u Newsroomu N1 televizije u kojem je govorio o ustavnim promjenama i drugim političkim aktualnostima.

Bauk kaže da je bio poprilično siguran da nijedna zemlja neće prigovoriti ulasku Hrvatske u Schengen.

“Ono što moram reći da je Hrvatska još 2015. godine bila spremna za ulazak u Schengen, sve ostalo je bila stvar političke odluke”, kaže Bauk i dodaje da ne zna što bi još trebali dodatno napraviti.

VEZANA VIJEST

Podsjetio je kako su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata bez problema, a BiH poslana na čekanje. Dodao je da još ne znamo zašto Bugarska i Rumunjska nisu ušle u Schengen i što se čeka. “Radi se o odnosima država EU, nekakvih odnosa moći. To dokazuje da je EU dobra asocijacija, ali nije savršena”, kaže Bauk.

Bauk je rekao kako za sad ne očekuje nekakvo privremenu suspenziju Schengena od strane Slovenije.

Obuka ukrajinskih vojnika

Komentirao je i obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Rekao je kako je SDP zajedno s klubom Zeleno-lijevog bloka predložio precizan zaključak temeljem točke koja je u Sabor došla voljom vlade i vladajuće većine. Rekao je kako su predložili zaključak da se provede obuka ukrajinskih vojnika u određenim segmentima i da su pozvali predsjednika i Vladu da takvu odluku donesu. “Ako Sabor taj zaključak prihvati onda pokazuje jasnu smjernicu Vladi i predsjedniku kakvu odluku trebaju donijeti”, kaže Bauk i naglašava da što se tiče sudjelovanja u borbenoj misiji da je neprihvatljivo donijeti takvu odluku bez Vijeća za nacionalnu sigurnost.

VEZANA VIJEST

Rekao je kako očekuje da se to Vijeće sastane i prosvjetli saborske zastupnike i građane o težini situacije.

“Što se tiče političkog stava mislim da već duže vrijeme vladajući uzurpiraju ustavne ovlasti predsjednika republike i oporba im u tome ne treba pomagati”, rekao je Bauk.

Komentirao je političke prijepore između predsjednika i premijera. Smatra kako je vrijeme da sjednu zajedno.

“Europska unija u svom pravu nema mogućnost vojne misije na svom teritoriju već samo izvan. Pa s obzirom na to ako je nešto obuka, za  odluku o obuci su zaduženi predsjednik i vlada, onda tu odluku ne donosi Sabor, a ako je nešto borbena misija onda tu odluku ne podržavamo bez Vijeća za obranu, Vijeća za nacionalnu sigurnost i Vrhovnog zapovjednika OSRH”, objasnio je Bauk.

Komentirao je i pad MiG-a. Na pitanje ima li tu političke odgovornosti ministra obrane Bauk kaže kako bez obzira na političke razlike, ovaj događaj nije razlog za traženje ostavke ministra Banožića, ali da ima 20 drugih razloga.

Na pitanje treba li ostatak ratnih zrakoplova prizemljit Bauk kaže da nijedan pilot ne bi ušao u zrakoplov za kojeg zna da će se srušit.

Komentirao je i dogovor o ustavnim promjenama. “Ustavne promjene su proces koji traje dugo. U ovoj fazi za promjenu je dovoljna parlamentarna većina. Mi otvaramo prostor za daljne razgovore”, kaže Bauk.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!