Sandra Benčić: SAFU je nekome policajac, a nekome kum

Vijesti 12. stu 202117:14 > 20:37
Podijeli:
Izvor: N1

Saborska zastupnica Možemo Sandra Benčić bila je gošća Newsrooma i komentirala aferu Softver u sklopu koje je uhićena bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Saborska oporba zatražila je osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o SAFU-u, budući da je jedan od uhićenih i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

“Sigurna sam da će oporba prikupiti dovoljno poptisa, ali pitanje je hoće li vladajuća većina glasati da se ono uspostavi. Za svako istražno povjerenstvo koje smo tražili dosad su rekli da postoji neko tijelo koje to već radi. Zašto su važna saborska istražna povjerenstva? Zato što ona rade javno. Svi razgovori su javni u potupnosti i građani ih mogu pratiti. Svatko ima obavezu odazvati se na poziv istražnog povjerenstva. Mora se odazvati i to pod prijetnjom novčane kazne”, rekla je Benčić.

VEZANE VIJESTI

Kaže da bi ključni cilj povjerenstva trebao biti da detektira je li bilo političkih pritisaka pri dodjeli sredstava iz fondova Europske unije.

“Je li čelnik SAFU-a i u nekim drugim situacija usmjeravao kome dodijeliti sredstva. Ako je toga bilo još, tada imamo ozbiljan problem. SAFU bi trebao biti tijelo neovisno od političkog utjecaja. SAFU je nekome policajac, a nekome kum”, govori.

Benčić smatra da si ovi problemi upućuju na to da premijer Plenković nije upsio ni u prethodnom mandatu. a ni u ovom, kontrolirati korupciju u HDZ-u i Vladi.

“Niti ne uspijeva kontrolirati u potpunosti da se ta korupcija razotkriva, što je dobra vijest. Ono što je loša vijest je to da on zaista ne može kontrolirati korupciju u HDZ-u. Možemo reći da imamo ozbiljnu krizu vlasti. Ja zaista ne mogu zamisliti da postoji vlada bilo gdje u EU koja je u godinu dana imala sve ove afere, presude i pokretanje postupaka i da premijer nakon svega govori da se radi o detaljima. Jedino tko bi tu trebao podnijeti odgovornost je premijer Plenković koji mora reći javnosti što se tu događa”, kazala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar