BiH: Zbog korupcije uhićen policijski dužnosnik, drugi pobjegao u Hrvatsku

Regija 09. srp 202415:11 0 komentara
Policija BiH
N1 BiH/Ilustracija

Pripadnik Granične policije BiH uhićen je pod sumnjom u korupciju, a zamjenik ravnatelja Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Zoran Galić, koji je osumnjičen u sklopu iste istrage, pobjegao je iz zemlje i skriva se u Hrvatskoj, potvrdilo je u utorak Tužiteljstvo BiH.

Organizirani kriminal, zloupraba položaja i ovlasti…

Kako se navodi, po nalogu Suda BiH u ponedjeljak su uhićeni pomoćnik zapovjednika Granične policije za područje Trebinja Blagoje Milović te državljanin BiH i Hrvatske Ivica Bago, koje Tužiteljstvo BiH sumnjiči za kaznena djela organizirani kriminal, nedopušten promet carinskih proizvoda i zloporabu položaja ili ovlasti.

Istom je istragom obuhvaćen i zamjenik ravnatelja SIPA-e Zoran Galić, kojega pak državno tužiteljstvo tereti za protuzakonito primanje dara i drugih oblika koristi i zloporabu položaja ili ovlasti u razdoblju dok je obnašao dužnost ravnatelja Granične policije BiH.

Gaić je, prema dostupnim informacijama, trebao biti priveden u utorak, no policajci ga nisu pronašli u obiteljskoj kući u Posušju i pretpostavka je kako je pobjegao, nakon što je dobio informaciju da će biti uhićen.

U suradnji s Europolom

“Postoje osnovi sumnje da je za sada nepoznata osoba iz institucija koje su uključene u istragu osumnjičenom Zoranu Galiću dostavila informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega, čime bi počinila kazneno djelo povreda tajnosti postupka pa će Tužiteljstvo BiH zajedno s domaćim institucijama i međunarodnim partnerima provesti istragu kako bi se ta osoba identificirala i procesuirala sukladno zakonu”, navelo je tužiteljstvo.

Za sada je utvrđeno kako je Galić u Hrvatsku ilegalno prešao u ponedjeljak poslijepodne.

Tužiteljstvo BiH ističe kako ovo tretira kao istragu povezanu s visokom korupcijom, a provodi je u suradnji s EUROPOL-om.

Mediji navode kako su Milović i Galić primali mito da bi omogućili nesmetano krijumčarenje cigareta preko granice BiH, a sve je otkriveno kada su policijski istražitelji probili Sky aplikaciju za zaštićenu komunikaciju kojom su se u proteklim godinama koristili pripadnici kriminalnih skupina u regiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!