Božinović: MUP i Uskok provode izvide u vrlo specifičnom slučaju Zambija

Vijesti 20. velj 202313:59 0 komentara
Emica Elvedji/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da je pritvaranje hrvatskih državljana u Zambiji vrlo specifičan slučaj u kojem MUP u koordinaciji s Uskokom provodi tajne izvide.

Upitan što radi međuresorna skupina koja treba istražiti što se zapravo dogodilo u slučaju hrvatskih posvojitelja koji su pritvoreni u Zambiji, Božinović je odgovorio kako je radna skupina sastavljena tako da svatko radi onaj dio koji mu pripada po pitanju zakonske nadležnosti.

Vrlo osjetljivo pitanje jer uključuje ranjivu populaciju, prije svega djecu

”Riječ je o vrlo specifičnom slučaju. MUP u koordinaciji s Uskokom provodi izvide koji su tajni. Uvijek treba napomenuti da se radi o vrlo osjetljivom pitanju s obzirom da uključuje ranjivu populaciju, prije svega djecu”, rekao je Božinović, koji je zajedno s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem posjetio Sisak.

Na pitanje ima li saznanja da je jedan od hrvatskih državljana u zambijskoj bolnici zbog malarije, Božinović je rekao kako u ovom trenutku nema takvu informaciju, ali je siguran da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ima svoje predstavnike na terenu koji mogu odgovoriti na to pitanje.

”Sigurno da hrvatskim državljanima u Zambiji nije lako. Svako naše diplomatsko predstavništvo treba pružiti konzularnu zaštitu hrvatskim državljanima u inozemstvu. Što se tiče sudskog postupka, on je u drugom pravnom sustavu i u drugoj državi. Međutim, konzularna zaštita se podrazumijeva i po Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima. Sigurno je da svi daju sve što mogu u ovom procesu, ali je od prvog dana bilo jasno da ovaj slučaj nije jednostavan”, rekao je.

Božinović je upitan i kako to da do danas nije otkriveno tko je bivšoj državnoj tajnici Josipi Rimac, okrivljenici u slučaju Vjetroelektrane, javio da se nalazi pod tajnim mjerama.

”Naravno da policija, u koordinaciji s Uskokom, provodi izvide”, kazao je i osvrnuo se na tvrdnje Josipe Rimac da prima prijetnje.

”Da bi policija radila na tome, sumnja na to kazneno djelo mora se prijaviti s obzirom da Rimac više nije državni dužnosnik. Prema onome što je meni poznato, toga nije bilo”, rekao je.

Godišnje oko 500 postupaka zbog povrede službene dužnosti

Ministar je prokomentirao i krađu novca u Policijskoj postaji u Novom Marofu. Policija je udaljila iz službe policijsku službenicu koja je osumnjičena za povredu službene dužnosti i predala je disciplinskom sucu.

”Daljnji postupci su u nadležnosti Uskoka, kao što to radimo u svim takvim slučajevima. Nažalost, postoje kolege i u našem sustavu koje naprave nešto nezakonito, a policija je sustav koji takvo što ne prašta. Žao mi je da toga ima. Međutim, to što policija radi govori o efikasnosti unutarnje kontrole i efikasnosti sustava”, rekao je.

Precizirao je da unutar sustava godišnje ima oko 500 postupaka te da su posljednjih godina u prosjeku udaljili iz službe 80-ak ljudi, a 20-ak ih u prosjeku izgubi posao.

Božinović je govorio i o osobnim iskaznicama i putovnicama koje su istekle za vrijeme pandemije.

”Dok god je na snazi epidemija i globalna pandemije, građani još uvijek nisu obavezni ih izvaditi. Međutim, kada se bude proglasio kraj pandemije, onda bi bilo poželjno izbjeći gužve, a najbolje ćemo ih izbjeći sada kada nema epidemioloških rizika otići u policijsku postaju i izvaditi dokumente”, rekao je.

HDZ nije u predizbornoj kampanji

Božinović je prilikom posjeta Sisku upitan je li HDZ u predizbornoj kampanji.

”Objaviti građanima Siska da će sve sastavnice MUP-a preseliti nekih 300 metara zračne linije i da se radi o projektu koji je težak šest milijuna eura nije kampanja, već znak da radimo vrlo ozbiljan posao. Nemojte nas kriviti ako svaki dan imamo nešto novo za reći”, kazao je.

Na pitanje razmišlja li o kupnji narodnih obveznica, Božinović je odgovorio potvrdno.

”O tome ćemo razgovarati i s bračnim partnerima. Mislim da je to dobar institut za građane koji žele štednjom oploditi više nego što je to sada realno moguće”, poručio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!