Dalija Orešković će na izbore s SDP-om? “Nisam nesklona toj ideji”

Saborska zastupnica Dalija Orešković Gostovala je u N1 Studiju uživo. S Milom Moralić je razgovarala o stanju u sudstvu i nadolazećim izborima.

Plenković je javno rekao da od zahtjeva sudaca za indeksacijom neće biti ništa, što im je javno obećano prilikom zadnjeg povećanja plaća i štrajka.

Premijer je to doveo u vezu sa štrajkom zapisničara, rekavši da je jedna situacija bila prije tog štrajka, jedna poslije i da nakon toga ne misli dirati u indeksaciju. Postavlja se pitanje radi li se o osveti jer su suci podržali zapisničare.

Iživljavanje vlasti nad pravosuđem

Orešković ovo naziva “iživljavanjem izvršne vlasti nad pravosuđem”: “To je udar na demokraciju i ustavni poredak. Pravosuđe je ispregovaralo da će Vlada ispuniti neka svoja obećanja, a indeksacija je bila bitno obećanje koje daje jamstvo da plaće sudaca neće ovisiti o volji sudbene vlasti, već da će kriteriji za rast plaća biti propisani zakonom, kao jedna mjera koja je objektivnija i trajnija. Andrej Plenković sada želi pokazati da je on taj koji drži svoju čizmu nad pravosuđem”, kazala je.

“Kada govori o štrajku, Plenković je rekao da sada vidimo bijeli štrajk, smeđi itd. To me asocira na riječi Franje Tuđmana, koji je nekad govorio da imamo crne, žute i zelene vragove, implicirajući na neprijatelje. Neprijatelji su svi koji ukazuju da se neke pojave u društvu događaju suprotno interesima građana”, dodala je.

U sudstvu se ne rješavaju ni hitni slučajevi kako bi trebali, a Orešković smatra da će ovo ostaviti posljedice na sustav, no ne takve da se ne mogu ispraviti: “Popustimo li Plenkoviću, nastupit će posljedice koje će se ispravljati puno duže i puno teže. Problemi pravosuđa su i problemi pravosudne infrastrukture, loših zgrada i loših uvjeta rada, a čak i nedostatka nekih tehničkih uređaja. Tu su i plaće i nezadovolsjtvo kadrova koje nije tako lako nadomjestiti. Njih ne možemo nadomjestiti jeftinom radnom snagom iz Pakistana i Indije”, istaknula je.

Koalicija s SDP-om? “Nisam nesklona toj ideji…”

Osvrnula se na dogovore s SDP-om za nadolazeće izbore: “Nismo postigli dogovor. Ovo je prije svega bio jedan razgovor čiji je glavni cilj bio kako možemo maksimalizirati broj glasova. Brojne političke opcije koje najavljuju koalicije međusobno još uvijek razgovaraju, a vjerujem da će do nekog dogovora i doći. Glavni cilj treba biti da ne bude previše opozicijskih lista i dogovor oko toga što ćemo učiniti ako dobijemo priliku biti na vlasti.”

“Nisam nesklona toj ideji. Pozivam i brojne druge koji su se odredili nekako da razmotre je li njihova odluka u interesu hrvatske budućnosti”, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.