Božinović: Stožer je donio šest novih odluka, ublažavaju se neke mjere

Vijesti 28. velj 202214:23 > 14:36 1 komentar
N1, ilustracija

Ministar unutarnjih poslova i šef Stožera civilne zaštite Davor Božinović nakon sjednice Vlade govorio je o covid-mjerama.

Kontinuirano pratimo epidemiološku situaciju u zemlji i mogućnosti smanjenja širenja virusa. Usprkos tome što se zadnjih mjesec dana smanjuje broj zaraženih i preminulih, još uvijek se svi moramo ponašati odgovorno, a s ublažavanjem mjera moramo biti i oprezni i odmjereni, rekao je Božinović.

VEZANE VIJESTI

Stožer je donio šest novih odluka, koje se odnose na javni prijevoz, rad trgovina, korištenja maski, prelazak granica i te su odluke produžene do 31. ožujka. U odluci koja se odnosi na okupljanja, u nekoliko su ublažene, pa se može okupiti 100 umjesto 50 kao dosad i u zatvorenim 50 umjesto 25 osoba što je vrijedilo do danas, rekao je Božinović.

Ublaženi su uvjeti oko okupljanja u zatvorenim i otvorenim mjestima uz predočenje covid-potvrda, rekao je Božinović.

Od sutra prestaje važiti odluka obveznog testiranja i obveznog predočenja o testiranju, cijepljenju i preboljenju bolesti covid-19 kao uvjet za ulazak u prostore javnopravnih tijela, rekao je Božinović.

Objasnio je da za ulazak u poštu, primjerice, covid-potvrda ne treba, ali za ulazak u bolnicu treba.

O izbjeglicama iz Ukrajine

Što se tiče izbjeglica iz Ukrajine, smješteni su u motelu Plitvice, dio je u Osijeku, a otvaraju se i kapaciteti u Varaždinu, rekao je Božinović.

VEZANE VIJESTI

“Radi se o velikom, nasilno izazvanom kretanju stanovnika i sve zemlje Europske unije, imali smo jučer sastanak u Bruxellesu, a imat ćemo ga i u četvrtak, sigurno da će se pitanje Ukrajine naći na dnevnom redu. U najmanju ruku pripremamo se za mislim ipak donošenje odluke o aktiviranju privremenog zaštitnog mehanizma, koji u praksi znači da ljudi koji dođu iz Ukrajine neće biti limitirane na boravak od 90 dana, nego na duži period. Vidjet ćemo što će se preporučiti i odlučiti. Ono što je također bitno, da ih se može odmah ne samo zbrinuti nego i uključiti u tržište rada u zemljama u kojima se budu našli”, rekao je Božinović.

Što može Putin u ovom trenutku razmišljati, to vjerojatno ne zna nitko drugi osim Putina, međutim, mi smo ovdje suočeni s jednim flagrantnim kršenjem međunarodnog prava, s agresijom i invazijom na jednu zemlju. Mi imamo situaciju danas u Europi kakvu nismo imali 70-80 godina i sigurno cijeli ovaj angažman međunarodne zajednice, svih država članica i Europske unije i NATO-a nije zbog toga što opasnost i rizici nisu ozbiljni, rekao je Božinović.

Europska unija, Europa i demokratski svijet je uz Ukrajinu, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare