Davor Filipović i dalje može Saboru iznajmljivati stan?

Vijesti 28. tra 202215:42 > 15:52 2 komentara
Matija Habljak/PIXSELL

Izgledni budući ministar gospodarstva Davor Filipović vrlo će izgledno moći i dalje, postane li sutra član Vlade, iznajmljivati stan Saboru RH za smještaj zastupnika.

Proizlazi to iz odgovora Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na upit N1 televizije. Iako će Povjerenstvo okolnosti oko tog poslovnog odnosa budućeg ministra i Sabora ispitati tek kad Filipović postane član Vlade, ističu ipak kako fizičke osobe ništa ne sprječava u poslovanju s tijelima javne vlasti.

VEZANE VIJESTI

Ovako stoji u odgovoru Povjerenstva:

“Zabrana stupanja u poslovni odnos s tijelom javne vlasti u kojem obveznik obnaša dužnost propisana je čl. 20. ZSSI-a i ne odnosi se na fizičku osobu već na pravnu osobu odnosno poslovni subjekt u kojem obveznik ima 5% ili više udjela u vlasništvu”. Drugim riječima, s obzirom da stan Saboru ne iznajmljuje tvrtka Davora Filipovića, nego on osobno – takav odnos zakonom nije zabranjen. Ipak, u Povjerenstvu ističu i sljedeće:

“Iako odredbama ZSSI-a nije propisana nikakva zabrana da obveznici, kao fizičke osobe, stupaju u poslovne odnose s drugim javnopravnim tijelima, Povjerenstvo, u ovakvim i sličnim situacijama, upućuje obveznike da vode računa da ne budu u povlaštenom položaju u odnosu na druge građane Republike Hrvatske koji bi se našli u istoj situaciji te da u svom postupanju budu transparentni”.

Odluka hoće li i dalje stan iznajmljivati Saboru ako postane ministar u Vladu očito će ostati na procjenu samom Filipoviću pa će sukladno toj procjeni potpredsjednik Sabora Ante Sanader, koji sada taj stan koristi, ostati Filipovićev podstanar ili će tražiti novi smještaj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare