Davor Štern za N1: Napuniti skladište plina bit će basnoslovno skupo

Vijesti 09. ožu 202213:09 > 23:03
Zeljko Grgurinovic / Pixsell

Energetski konzultant i bivši ministar gospodarstva Davor Štern analizirao je u emisiji N1 Studio uživo situaciju na tržištu energenata u svjetlu rusko-ukrajinskog sukoba i sankcija koje Zapad nameće Rusiji.

“Amerika je mali uvoznik ruske nafte, nekih tri posto su uvozili iz Rusije i to zato jer je bilo jeftino. Oni su prije mjesec dana izjavili da su samodostatni u proizvodnji nafte i plina. Izgradili su terminale, LNG pretvorili u izvozne terminale… Koriste se metodama koje jako iscrpljuju nalazišta pa ne znam koliko će to trajati, ali to je već njihov problem”, kaže Štern.

Davor Štern
N1

“Što se Europe tiče, mislim da se Von der Leyen malo zaletjela. Malo sam skeptičan što se tiče zelene tranzicije. Osam godina… Da se dogovore im treba tri godine. Već su napravili troškove cijeloj Europi pa i nama u smislu tog karbonskog otiska, velikih nameta za ispuštanje ugljikovodika u atmosferu. Mi plaćamo veliku cijenu, a efekt je nikakav. Količna CO2 se ne smanjuje, ona će i rasti. Nema načina da Europa u osam godina nadomjesti te količine nafte i plina koje uvozi. Ne znam kako oni to misle nadomjestiti i po kojoj cijeni. Bojim se da će to potjerati Europu u jednu duboku recesiju”, kaže.

Na pitanje tko bi mogao profitirati od mogućeg ruskog ‘zavrtanja pipe’, Štern kaže: “Iran, recimo. Ali Europa i SAD imaju problem s Iranom oko nuklearnog sporazuma u kojemu bi morali popustiti i tu bi se suprotstavio Izrael koji je faktor na tom polju. Odatle napor Izraela u pomirivanju ovih suprotstavljenih strana, da se ne bi došlo do Irana, ali to je moje mišljenje. Tu je i Alžir, ali moraju se napraviti cjevovodi… Jedino gdje može biti brz efekt je da se Rusija odluči kazniti Europu zatvaranjem ventila. Europa bi se našla bez plina i nafte što bi izazvalo šok u Europi.”

vezane vijesti

“Ponovno napuniti skladište plina bit će basnoslovno skupo. Ne znam gdje će država naći te novce, distributeri ih sigurno nemaju”, govori Štern o ispražnjem skladištu plina u Okoli.

“Prekid rata je dosta signifikantan za mene”, kaže o rusko-ukrajinskom primirju. Kaže i kako ne vidi da je ruski predsjednik Vladimir Putin smanjio svoje zahtjeve. “Zahtjevi su isti, samo bez kapitulacije, ali to je politički pojam. Efekt koji je Putin postigao bio bi isti i bez ove borbene djelatnosti. Ako se rat nastavi, to će biti problem za sve.”

Na pitanje koliko Putin može ucjenjivati Europu da pristane na njegove uvjete ako zaista ‘zavrne pipe’ kaže kako bi Kina mogla spasiti Rusiju, ali će Kina onda ići na to da snizi cijene. “Ako postaje jedini kupac, onda će ona diktirati cijenu”, kaže Štern.

“Oni će imati gubitke, ali Europa će stradati više u tom naglom prestanku dotoka energenata”, govori.

O tome s čime bismo se mogli suočiti najesen što se tiče cijene nafte i plina, Štern kaže kako pokušava ne razmišljati o tome. “Bit će teško, hladno i dugo. Nadam se da će se dotad situacija normalizirati. Nadam se da nećemo plinsko skladište puniti po današnjim cijenama. To bi bilo neizdrživo. Nema puno alternativa, a američki LNG će koštati koliko će Amerika reći. Jer ćemo mi postati single buyeri, ali s druge strane”, zaključuje Štern.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.