DP se zapleo u anti-SDSS priču. Analitičar: “Ne izađu li uskoro iz toga, partneri će imati problema s njima”

Vijesti 01. lip 202407:32 1 komentar
Robert Anić/PIXSELL

Čelnici Domovinskog pokreta zatražili su "sto dana mira" za trojicu svojih ministara u Vladi, jer su novi u poslu i tek preuzimaju resore. Za to vrijeme DP većinu svoje javne komunikacije i dalje usmjerava na SDSS.

Usprkos opsežnom izbornom programu, isticanju demografije kao gorućeg problema i domovinskog duha kao domaće zadaće te inzistiranju na otklonu od navodne ideološke kolonizacije, DP je najkonkretniju točku svoga programa – eliminaciju SDSS-a iz struktura vlasti – uspio realizirati svojim ulaskom u tu strukturu.

No, što sada – postavlja se pitanje dok DP-ove demografske mjere ne počnu davati neke rezultate, a agrarne i gospodarske politike postanu vidljive i mjerljive.

O SDSS-u isto, ali na sto načina

Dotad će, čini se, DP ustrajavati na svojoj protuesdeessovskoj retorici.

“SDSS kao politička stranka, ne srpska nacionalna manjina, nama ne može biti partner. Mi ne možemo biti dio takvog paketa jer to je jednostavno nama programski neprihvatljivo”, ponovio je predsjednik DP-a Ivan Penava i prošle subote.

Koji dan nakon je na konferenciji za novinare drugim riječima opet rekao isto: “Jasna je stvar da ne može biti govora o sudjelovanju SDSS-a kao političke stranke. Ne pričamo o pripadnicima nacionalne manjine, nego o stranci. Većina u kojoj je DP, elemenata SDSS-a ne može biti, nismo kompatibilni.”

“Nisu pod ustavnim lukom”

Novonastali problem je, naime, što HDZ nema ništa protiv da predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac ostane na čelu saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. U srijedu je zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić, gostujući na N1, objasnio kako DP nema ništa protiv da Pupovac bude na čelu tog odbora, ali ne da tamo dođe “iz vladajuće kvote”. Sav problem je, kaže, u tome.

Radić je pritom izjavio da DP-u nije sporan samo SDSS, nego i Možemo! kazavši kako je njihov stav da “te stranke nisu pod ustavnim lukom”.

“SDSS je nastao na način koji nama nije prihvatljiv i danas kontinuitet te stranke vodi čovjek koji je bio okupacijski gradonačelnik Vukovara”, dodao je Radić.

SDSS nije ono što je bio SDS

Politički analitičar Davor Gjenero, koji često koristi upravo izraz “ustavnoga luka”, Radićevu izjavu shvaća neozbiljnom i neodgovornom.

“SDSS i Možemo! nisu stranke koje bi bile izvan ustavnog luka. To nije čak prvi puta izgovoreno, u nekim dokumentima s njihove stranačke konvencije se to spominje. Oni tvrde da je SDSS politički sljednik SDS-a (Srpske demokratske stranke) što nije točno. SDS je sudjelovao u oružanoj pobuni i agresiji na Hrvatsku 1990-ih i doista je bio započeo proces pred Ustavnim sudom za zabranu djelovanja te stranke”, kaže Gjenero.

“Otvara se prostor nacionalističkim radikalima”

Međutim, ističe kako postoji diskontinuitet između SDS-a i SDSS-a, ne samo u stranačkom smislu, nego i time što ne postoji politička povezanost onoga što je SDS zastupao 1990-ih i onoga što zastupa SDSS.

“A što DP postiže stigmatiziranjem SDSS-a, stranke koja zagovara konstitucionalni patriotizam hrvatskih Srba, vidi se po tome što u javnosti u Beogradu sve veći odjek imaju ispadi Dragana Crnogorca, koji se predstavlja kao lider Srba u Hrvatskoj, iako je na izborima dobio dest puta manje glasova od Pupovca. Crnogorac se oglasio osudom Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici i pritom je govorio o “srpskom svijetu” i o povijesnoj važnosti Aleksandar Vučića. Dakle, u Hrvatskoj se potiskuje političku stranku koja zastupa konstitucionalni patriotizam, a otvara se prostor nacionalističkim radikalima. Time se evidentno čini šteta dobrim politikama Republike Hrvatske”, kazao je Gjenero.

“DP zasad nema alternativnu agendu”

Gjenera smo pitali je li ta stalno ponavljajuća retorika DP-a o SDSS-u jedino “opipljivo” što stranka trenutno ima.

“To pokazuje da nemaju alternativnu agendu. Logično je da traže stotinu dana mira za svoje ministre, ali očito je da su preslabo pripremljeni za obnašanje vlasti. U politici konstantnih napada na SDSS traže ispriku za pomanjkanje politika na drugim područjima. Može biti da se radi o nečemu prolaznom, dok ne prođu i izbori za Europski parlament. No, ako nakon EU izbora DP ne izađe iz te matrice, onda će njihovi koalicijski partneri imati ozbiljne probleme s njima”, smatra Gjenero.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare