Družić Ljubotina: Siromaštvo je nevidljiva i zanemarena tema

Vijesti 21. lis 202212:28 0 komentara
N1

Predstojnica katedre za teoriju i metode socijalnog rada na zagrebačkom Pravnom fakultetu, koja se bavi siromaštvom djece i mladih Olja Družić Ljubotina bila je gošća Novog dana.

Država će uz već postojeće besplatne udžbenike, financirati i jedan obrok dnevno svim osnovnoškolcima. Osigurano je 550 milijuna kuna za mjeru kojom će 311 tisuća djece imati siguran obrok. Od njih je skoro 80 tisuća njih u siromaštvu.

“Moje kolegice, Ivana Dobrotić, Marijana Kletečki Radović i Antonija Petričušić i ja krenule smo prije dvije godine i četiri mjeseca u Inicijativu “Pravo svakog djeteta na školski obrok” nakon tužnog slučaja u jednoj osnovnoj školi kada je četvero prvašića ostalo bez obroka jer im roditelji nisu mogli platiti. Jedna djevojčica je htjela s njima podijeliti obrok, nastavno osoblje nije dozvolilo i mama te djelojčice je izašla u javnost. Tada smo odlučili da nešto moramo poduzeti na temelju znanja koje imamo jer je to i naša odgovornost”, rekla je.

Sa siromaštvom idu stigma i sram

U Hrvatskoj ima 120 tisuća djece koje žive u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. “Postoje statističke mjere, to su oni ispod prosječnih prihoda. Kad govorimo o osnovnoj školi, oko 80 000 djece živi u riziku od siromaštva. Kad govorimo o gladi, nemamo pokazatelja koliko je djece gladno ali imamo 14 000 djece čije obitelji dobivaju zajamčenu minimalnu naknadu. Tema siromaštva je malo u fokusu javnosti i politika. To je tema koja nosi određenu stigmu i sram. Tko je siromašan, bori se za svoju golu egzistenciju, neugodno im je pričati o tome. Važno da o tome progovaraju oni koji imaju moć u društvu”, napominje Družić Ljubotina.

VEZANA VIJEST

Što činimo za obitelji koje nemaju za bilježnicu, maturalac…

“Nas brojke često ostavljaju ravnodušnima, zato moramo staviti na svjetlo dana probleme s kojima se te obitelji suočavaju. Politike do sada nisu bile zainteresirane za problem siromaštva djece. Zadnji podaci za 2021. govore da je 37,5% jednoroditeljskih obitelji u riziku od siromaštva, a prosječna stopa siromaštva u Hrvatskoj je oko 19%. Što činimo za te obitelji, kad je neki političar progovorio o toj temi? Nemaju za bilježnicu, za maturalac, ne mogu ići na slobodne aktivnosti. To je nevidljiva i izuzetno zanemarena tema”, kaže.

Mjera će se teško provesti tamo gdje ne postoje školske kuhinje

Mjera besplatnih obroka pomoći će obiteljima koje spajaju kraj s krajem ali i cijeloj zajednici, kaže. “Mjeru neće biti lako provesti, osobito tamo gdje ne postoje školske kuhinje. Mislim da se međuresorno i na razini općina i gradova, to treba rješavati korak po korak i implementirati, to je proces”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!